Index Vakbarát Hírportál

Az uniós átlagot is megelőzi a magyar gáztárolók töltöttsége

2024. február 1., csütörtök 13:14

Az unió által előírt 51 százalékhoz képest 76 százaléknál is magasabb a gáztárolók töltöttsége. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a magyar otthonok melege egész télen nagy biztonsággal, zavartalanul és olcsón biztosított.

A magyarországi gáztárolók február elsejei töltöttsége 76 százaléknál magasabban alakul – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki közleményében az MTI szerint.

A tárolók február elsejei töltöttségére 51 százalékos arányt ír elő az uniós rendelkezés, így a megkövetelt szintet másfélszeresen múlják felül. Ahhoz képest, hogy tavaly 3 milliárd köbmétert tett ki az egész éves lakossági fogyasztás, jelenleg több mint ötmilliárd köbméternyi készlet érhető el.

A családok ellátásbiztonságát bőségesen garantáló tartalék áll tehát belföldön rendelkezésre a fűtési szezon felén túl is

– hangsúlyozta az EM.

A nemzetközi energiaválság miatt írta elő az Európai Parlament és Tanács tavalyelőtti rendelete, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat kapacitásuk  legalább 80 százalékáig fel kell tölteni  a 2022-2023-as téli időszak kezdetére. A kötelező feltöltési arány 2023-tól egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel.

Ezt a szintet már a nyár végére teljesítette Magyarország a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően. A töltöttség 98 százalék felett tetőzött a 2023-mas ősz első felében.

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a 2024-re előírt első köztes célérték 51 százalék Magyarország esetében, aminek február elsejével teljesülnie kell. Ehhez képest az aktuális mutató sokkal kedvezőbben, 76 százalékot meghaladva alakul, megelőzve a 71 százalékos uniós átlagot.

Az 51 százalékot még fogyasztásarányos adatban is megközelíti az ország, az arány az európai országoké közül a harmadik legmagasabb: az uniós középértéket 29 százalékponttal körözi le. 2,5 milliárd köbméterrel, 8,5 milliárd köbméterre csökkent az összes gázfogyasztás 2021-ről 2023-ra, ami a nagyban hozzájárul a külső kitettség mérsékléséhez.

Ellátásbiztonsági kockázatok a jelenlegi fűtési szezonban nem fenyegetnek. A szállítások folyamatosan, az igények részben hazai kitermelésből is fedezhetők.

A magyar családok – a minisztérium szerint – egész télen nagy biztonsággal, zavartalanul és nemzetközi összevetésben is olcsón tarthatják melegen otthonaikat. Az EM hangsúlyozta, hogy a magyar lakossági árak a gáz és az áram esetében is a legalacsonyabbak Európában a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

Rovatok