Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szegényebb lett

2024. február 1., csütörtök 00:10

Közzétették a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát. A miniszterelnök feleségével közösen vezetett számláján 4 millió forinttal kevesebb összeg szerepel.

Nyilvánossá váltak a köztársasági elnök, a kormánytagok, a parlamenti képviselők friss vagyonnyilatkozatai, amelyeket január 31-ig kellett leadniuk. Az Országgyűlés oldalán elérhető a kormányfő vagyonnyilatkozata is. Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is.

Orbán Viktor ingatlanjaiban nem történt változás 2023-ban sem: felerészben tulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak, és egy 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házat birtokol.

Nagy értékű ingóságokat idén sem tüntetett fel, tartozása nincs. Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval 2002-ben közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, amelyet hosszú évekig törlesztett, de a 2022. január 31-ig leadott nyilatkozatában már nem szerepelt.

Orbán Viktor könyvkiadásból is kapott honoráriumot

Több évig nem volt megtakarítása, de tavaly hitelintézeti számlakövetelésként feltüntetett 13,955 millió forintot (feleségével közös számlán). Ez az összeg friss vagyonnyilatkozatában csaknem 4 millió forinttal csökkent.  

FELESÉGÉVEL, LÉVAI ANIKÓVAL KÖZÖS SZÁMLÁJÁN MÁR CSAK 10 032 000 FORINT VAN. 

A miniszterelnök friss vagyonnyilatkozatában új jövedelmi kategória is megjelent, könyvkiadásból is kapott honoráriumot. Azt nem tudni, pontosan mekkora összegre tett szert. A kormányfő a 200 és 500 ezer forint közti sávot jelölte meg.

Pártelnöki feladatait díjazás nélkül látja el, miniszterelnökként 2019 és 2022 között a havi bruttó 1 millió és 5 millió forint közötti jövedelmi kategóriába tartozott. Országgyűlési képviselőként 2019-ben az 500 ezer és az 1 millió forint közötti jövedelmi kategóriába, 2020 és 2023 között az 1 millió és az 5 millió forinti közötti kategóriába esett.

Novák Katalin köztársasági elnök vagyoni helyzetéről ebben a cikkünkben olvashat, míg a kormánytagok pénzügyeiről itt írtunk részletesebben. 

(Borítókép: Orbán Viktor a Kormányinfón 2023. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok