Index Vakbarát Hírportál

13 milliós bírságot kapott az RTL a Sztárbox erőszakossága és Fekete Pákó megalázása miatt

2024. február 1., csütörtök 18:19

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közölte, hogy az RTL a Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forint, Fekete Pákó megalázásáért 3 millió forint bírságot kapott.

Mint arról korábban beszámoltunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL Sztárbox című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, ezért a médiatanács több epizód miatt is eljárást indított.

Most az NMHH az Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forint, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forint bírságot kapott a tévécsatorna – írja a HVG.

A Médiatanács indoklása szerint az RTL nem megfelelő korhatári kategóriába sorolta és nem megfelelő időpontban vetítette az egyik epizódot.

A Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket

– írta a Médiatanács. Hozzátették, hogy a kiskorú nézők akár azt is gondolhatták a látottak után, hogy az agresszió a konfliktusok kezelésének elfogadott módja.

Megalázták Fekete Pákót

A Médiatanács közleménye szerint a Reggeli október 25-i adásában a műsorvezetők megalázták Fekete Pákót azzal, hogy levizsgáztatták állampolgári ismeretekből.

Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, e helyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta

– írják. Mindezért 3 millió forintos bírságot szabott ki az NMHH.

Rovatok