Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István súlyos visszaéléseket sejt a covid-teszteket beszerző cégeknél

2024. február 1., csütörtök 17:01

Ujhelyi István és a HVG is alaposan belevetette magát az Országos Kórházi Főigazgatóság által kiadott szerződésekbe, melyek az évekkel ezelőtti covid-tesztek beszerzéséről szóltak. Állításuk szerint a kormányhoz köthető cégek közbeszerzési kiírás nélkül, magas összegű előlegek kifizetésével kapták meg a megrendeléseket. Kettő közülük azóta felszámolás alatt áll.

Közérdekű adatigénylésre válaszul kiadta az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) azokat a milliárdos szerződéseket, amelyeket az állami intézmény kötött még a koronavírus-járvány idején covid-tesztek beszerzésére – közölte a dokumentumokat kikérő az MSZP-s Ujhelyi István csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő szerint a „korrupciógyanúval terhelt beszerzések” további kérdéseket vetnek fel. Emlékeztetett, hogy a covid-járvány idején a magyar állam képviseletében az OKFŐ (illetve akkori jogelődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ) 2020 végén összesen öt szerződést kötött három különböző céggel, mintegy ötmilliárd forint értékben covid-tesztek beszerzésére.

A politikus úgy véli, az OKFŐ által kiadott szerződések közül két cég esetében „ordít, hogy leginkább stróman közvetítőként iktathatták be őket a beszerzési folyamatba”. Szerinte az OKFŐ egyik meg nem nevezett munkatársa úgy döntött, hogy közbeszerzési eljárás nélkül bízzák meg a „Fidesz-közeli” cégeket a covid-tesztek beszerzésével.

Az Ujhelyi által bemutatott dokumentumok szerint előbb 30 ezer darab tesztet rendeltnek a cégtől 2980 forintos áron, majd öt nappal később már 500 ezer darabot 3100 forintos darabáron. Továbbá az EP-képviselő szerint a magyar állam vállalta, hogy a megállapodás után nyolc napon belül előlegként kifizetik a cégnek a végösszeg ötven százalékát, közel 800 millió forintot.

Az ötből kettő cég felszámolás alatt áll

A HVG csütörtökön megjelent cikkében arról ír, hogy az állításuk szerint a Fidesz politikusaihoz köthető cégek közül kettő jelenleg felszámolás alatt áll. A Rayrai-ból Steriflow-ra nevű cég 2021 óta veszteséges volt, és idén, január 1-én indították meg a felszámolását. A Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. – melynek egyetlen bevétele a covid-tesztek megrendeléséből származott – megszüntetési folyamata már tavaly októberben kezdetét vette – írja a HVG.

A lap az OKFŐ által nyilvánosságra hozott szerződésekből Ujhelyivel egyetértésben kiemelte, hogy a később megvásárolt gyorstesztek árát már előlegként átutalták a cégeknek.

Mint kiemelik, az előleg fedezte a szállítandó mennyiség beszerzési árát, így a cégek „100 százalékos haszonkulccsal tudott üzletet kötni az állammal”. A profit kivétele után a cégek most fantomizálódnak, a nyomuk is eltűnik.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Rovatok