Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy mentőápoló ellen

2024. február 1., csütörtök 11:00

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki nem egészségügyi intézménybe vitt egy eséstől lebénult férfit, hanem annak otthonába szállította, majd papíron azt jelentette, hogy a sértettet nem is találták meg a kivonuláskor – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség.

Tavalyelőtt, 2022. szeptember 18-án a hajnali órákban egy szigetszentmiklósi HÉV-állomáshoz riasztották a mentőket, mert a peronon egy férfi – az ügy sértettje – feküdt, és nem tudott felállni.

A mentő kiérkezése után az ápoló – az ügy vádlottja – is megpróbálta felállítani az akkor már mások által egy padra ültetett ittas férfit, de nem járt eredménnyel. Akkor az ápoló úgy döntött, hogy a sértettet nem szállítják be egészségügyi intézménybe további vizsgálatok céljából, hanem az otthonába viszik.

Ott a férfi állapotáról azt mondták édesanyjának, hogy zsibbad a lába, nagyon fáznak a végtagjai, és amennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt. Ezután a vádlott és az őt szállító mentőautó az otthonában hagyta a férfit.

Az ápoló a kivonulásukat már úgy dokumentálta, hogy amire a HÉV-állomásra kiérkeztek, az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk.

Mivel a férfi fájdalmai nem enyhültek, édesanyja mentőt hívott hozzá, és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték.

Az eljárásban megállapították, hogy

az esés következtében a férfi két csigolyája eltört, továbbá gerincvelője is súlyosan sérült. Ennek következtében alsó testfele már a HÉV-állomáson teljesen lebénult.

Az elkövető ápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, szabálysértése alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére – írta a főügyészség. Hozzátették, később, a műtét utáni kórházi kezelése közben a sértett meghalt, de az már nem vezethető vissza a vádlott szakmai szabályszegésére.

Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ápoló ellen.

Rovatok