Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid veterán HÉV-vel üzent Lázár Jánosnak

2024. február 1., csütörtök 21:25

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár ezúttal a szerinte túl régi, elöregedett HÉV-ek korszerűsítését sürgette közösségi oldalán. A bejegyzés végén konkrét kérést is intézett Lázár Jánoshoz.

Vitézy Dávid egy 1966-ban, 58 évvel ezelőtt forgalomba állt HÉV-szerelvény előtt állva készített fotót magáról.

Akkoriban még javában zajlott a vietnámi háború, népszerűsége csúcsán volt a Beatles, Sean Connery volt a fiatal James Bond, és ebben az évben kezdte Mao a kínai kulturális forradalmat

– írta bejegyzésben.

Vitézy szerint „ideje múzeumba küldeni” a régi, magas padlós HÉV-eket, és helyettük „korszerű, alacsony padlós és akadálymentes, egyterű, klimatizált vonatokat vásárolni”.

Úgy véli, hogy a szentendrei és a ráckevei HÉV járatritkítása – amit mihamarabb vissza kellene vonni – is az elöregedett járműpark számlájára írható.

Vitézy Dávid emlékeztetett arra is, hogy az új HÉV-ek beszerzését 2021-ben már elkezdte a MÁV, de „a kormány nem biztosította a már akkor is bizonytalan uniós forrásokat”.

A beszerzés újraindítása Vitézy szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter miatt „elképzelhetetlenné vált”.

Vitézy arra kérte Lázárt, indítsa meg az új HÉV-vonatok beszerzését.

Akár uniós forrásból, akár nemzetközi banki finanszírozással, de az elöregedett HÉV-flotta cseréjével nincs tovább mire várni

– jelentette ki.

A Karácsony–Lázár megállapodás is előkerült

Vitézy a HÉV-ek korszerűsítéséről szóló posztjában azt is írta, hogy „nem elég az olcsóbb bérlet, a minőség javítása nélkül nem lesz versenyképesebb a budapesti és agglomerációs közösségi közlekedés”.

Itt a budapesti és az agglomerációs közösségiközlekedés-tarifaközösségről született megállapodásra utalt, melyet Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János kötött.

A volt közlekedési államtitkár a napokban ezzel kapcsolatosan is elmondta véleményét, melyről ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok