Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas bírságot kaphatnak a cégek, ha nem tartják be ezt az új szabályt

2024. február 2., péntek 10:12

A Magyarországon található mintegy 45 ezer reklámfelület nagyjából 10 százaléka illegális vagy nem szabályos a Magyar Reklámszövetség szerint, ezért júliustól már csak olyan felületeken lehet hirdetni, amelyek szerepelnek a most létrejött országos reklámkataszterben, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működtet majd.

A Magyar Reklámszövetség átláthatósággal tenne rendet a közterületeken, ezért 2024 júliusától csak azokat a felületeket lehet reklámozásra használni, amelyek szerepelnek az úgynevezett országos reklámkataszterben, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőriz majd. Közlésük szerint ugyanis 45 ezer reklámfelület 10 százaléka illegális vagy nem szabályos. A nyilvántartásba vételt csütörtök éjfélig lehet kérelmezni – írja az RTL Híradó.

Komoly bírságokkal kell számolni

A csatornának Hantosi Bálint, a Magyar Reklámszövetség közterületi tagozatának elnöke úgy nyilatkozott, hogy nagyjából 4–5 ezer felületről van szó, amelyek a teljes piac megítélését rombolják. Míg a jóváhagyott reklámfelületekért évi 15 ezer forintot kell fizetni, addig egy rossz helyen elhelyezett plakátért akár

4 millió forintos bírság is kiszabható lesz.

A hatóság összesen több mint 600 millió forintot szedhet majd be a cégektől. Az elnök arról is beszélt, hogy félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy nem történik majd tényleges rendberakás, és pusztán adóként fog működni az új rendszer. 

A médiahatóság azt írta a csatornának, hogy ez lesz az első átfogó nyilvántartás, amely a reklámeszközök adatait országosan tartalmazza, a településkép-védelmi előírások betartását pedig a kormányhivatalok ellenőrzik majd.

Rovatok