Index Vakbarát Hírportál

Magyar vállalkozások pályázhatnak elektromos autókra hétfőtől

2024. február 3., szombat 10:37

Hétfőtől tisztán elektromos járművekre pályázhatnak a magyarországi vállalkozások. Egy-egy jármű beszerzését akár 4 millió forinttal is támogathatják, egy vállalkozás összesen 64 millió forinthoz juthat. A kérelmek beadására február 5-től lesz lehetőség.

Elektromos járművek beszerzéséhez kérhetnek támogatást a vállalatok hétfőtől – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel. 

Tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a magyar cégek, a pályázat keretösszege 30 milliárd forint a közlemény szerint.

Akkumulátor-kapacitás függvényében egy jármű beszerzését 2,8–4 millió forinttal segítheti a zöldenergia hasznosítását ösztönző program, egy vállalkozás összesen akár 64 millió forinthoz juthat.

A felhívásban foglalt legfontosabb feltételek:

A keretösszeg közel kétharmada vidéki cégek vásárlásaiban hasznosulhat, a területileg elkülönített támogatási keretek átcsoportosíthatók.

Az online kitöltő felület február elseje óta elérhető a www.palyazat.gov.hu oldalon. Az első 24 órában mintegy ezren kezdték meg a szükséges adatok, dokumentumok, nyilatkozatok feltöltését.

A támogatási kérelmek beadására február 5-én, 17 órától lesz lehetőség.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: a károsanyag kibocsátás csaknem ötödéért a közlekedés felel, amely túlnyomó részét a közúti forgalom okozza.

Az elektromos autózás térnyerésének elősegítése meghatározó eszköz a szektor zöldítése érdekében, hiszen levegőszennyezés nélkül használhatóak, csendesebbek, emellett üzemeltetőik működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A magyar utakon már 86 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi az EM szerint. A hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét mérsékelni hivatott a pályázat, célja, hogy vonzóbbá és kifizetődőbbé tegye az e-járművek vásárlását.

A programot a tavalyi év végén jóváhagyott REPowerEU fejezetből finanszírozza a kormány, ugyanebből a keretből az EM hazai elektromos töltőhálózat bővítésének támogatására készít elő önálló kiírást.

Rovatok