Index Vakbarát Hírportál

Így ne töltsd az elektromos autódat

2024. február 4., vasárnap 06:20

Modern képzőművészeti alkotásnak is beillő, állandó töltőhelyet épített magának egy belvárosi taxis Erzsébetvárosban. A VII. kerületben nem ez volt az egyetlen érthetetlen eset, ami az elektromos autók töltésével függ össze. Az év elején egy másik autós ellen is eljárás indult hasonló szabálytalanság miatt. Reméljük, hogy a két renitens akciója nem válik követett példává az elektromosautó-tulajdonosok körében.

Nagy port kavart, és érthető meghökkenést keltett az a belvárosi taxis, aki azzal indította az új évet, hogy egy állandó töltőhelyet épített magának a VII. kerület kellős közepén. Az esetről számos közösségi oldalon beszámoltak a felháborodott civilek. A méltatlankodás jogos, hiszen a taxis nemcsak kisajátított egy parkolót, hanem a lehető legbalesetveszélyesebb módját választotta az illegális töltőállomás telepítésének.

Az elektromos autók töltése egyébként is problémás a belvárosban, mert az utcára kivezetett hosszabbítón folyamatosan rendre átesnek a gyalogosok, ami nemcsak nekik, hanem az elektromos autó tulajdonosának is kellemetlen, mert a töltőfejeket rendszeresen kirúgják a helyéről.

A taxis úgy oldotta meg a problémát, hogy egy létrával emelte meg a hosszabbítót, és egy vezetékcsatornát is kihelyezett a járdára. A meglepő megoldáson csavart még egyet: zöldre festette a parkolóhelyet, majd egy általa készített „várakozni tilos” táblát is kirakott, hogy az általa kreált parkolóhely az idők végezetéig a rendelkezésére álljon.

A történtek annyira szürreálisak, hogy az erzsébetvárosi önkormányzathoz fordultunk, mondják el, milyen következményekkel járt a taxis akciója.

Eljárást indítottak a taxis ellen 

„Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságának munkatársai 2024. január 18-án helyszíni ellenőrzést tartottak a VII. kerületi, Marek József utca 40. szám alatti épület előtti közterületen. Ennek során a ház falán egy nem hivatalos, várakozást tiltó táblát találtak és egy olyan várakozóhelyet is, amely felfestésének színét megváltoztatták. Ezen a helyen éppen egy elektromos autót töltöttek a járdán keresztül kivezetett vezeték segítségével” – erősítette meg a történteket a VII. kerület önkormányzata az Indexnek, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló nyilvántartás alapján a rendészek azonosították a gépjármű tulajdonosát, akivel nem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

Ezt követően a bizonyítékok alapján a közterület rendeltetéstől eltérő, érvényes tulajdonosi hozzájárulással, közterület-használati engedéllyel nem rendelkező, jogellenes használata miatt eljárás indult a tulajdonossal szemben. A hatóság a jogsértés és a felelősség megállapítása esetén pedig figyelmeztetést alkalmazhat, vagy közigazgatási bírságot szabhat ki

– közölte a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat.

Ragadós volt a taxis példája, újabb eljárás indult

Az önkormányzatot arról is kérdeztük, hogy történt-e a taxiséhoz hasonló eset az elmúlt időszakban. 

Azóta még egy hasonló eset történt, a Dohány utcában. Január 30-án egy magánszemély elektromos autót töltött úgy, hogy a vezetéket az ott található épületből a járdán – kábelcsatornán – keresztül vezette ki. A megfelelő engedély hiányában pedig a rendészek ebben az esetben is közigazgatási hatósági eljárást kezdeményeznek

– írta az önkormányzat.

Erzsébetváros elárulta, hogy a fentebb ismertetett két esetet leszámítva, az önkormányzat tulajdonában található közterületeken hasonló módon várakozóhely hosszú távú, engedély nélküli átalakítására és kizárólagos használatúvá tételére eddig nem került sor.

A VII. kerület szerint a hasonló szabálysértéseket semmi sem indokolja, mert a kerületben vannak elektromos autók töltésére kijelölt töltőhelyek. Figyelmeztettek, hogy a járdán elhelyezett kábelelvezető balesetveszélyes is. Az ígérték, hogy az önkormányzat minden ilyen esetben megteszi a szükséges lépéseket.

Rovatok