Index Vakbarát Hírportál

Kordont bontott a Momentum a Karmelitánál Novák Katalin kegyelme miatt

2024. február 4., vasárnap 11:42 | aznap frissítve

A Momentum politikusai és aktivistái elbontották a Karmelita előtti kordonokat és átvitték a Sándor-palota, a köztársasági elnök hivatala elé, majd “Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot lógattak rá amiatt, mert Novák Katalin egy pedofil bűncselekményben résztvevőnek adott kegyelmet.

„Nincs kegyelem a pedofiloknak és bűntársaiknak” – ezzel a címmel hirdetett kordonbontást a Momentum a vasárnapra a Karmelita kolostor elé. A kordonbontást élőben közvetítették a Facebookon.

A pedofília az elképzelhető bűncselekmények legaljasabbika, ami jóvátehetetlen károkat okoz az áldozatok életében. A bicskei gyermekotthon esetében az áldozatok 10 éven át küzdöttek azért, hogy a pedofil igazgató és tettestársai megbűnhődjenek tetteikért

– mondta Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője és kiemelte, hogy Novák Katalin kegyelme nem más, mint az áldozatok arculköpése. Elmondta, nem tisztázott, miért kaphatott kegyelmet a pedofíliában segédkező igazgatóhelyettes, de az látszik: „több szálon kötődik a Fideszhez és Orbán Viktorhoz az ügy”.

Novák Katalinnak elvesztette maradék méltóságát is a köztársasági elnöki szerepében. Lemondása lenne a minimum ebben a helyzetben. A Momentum jogászai már vizsgálják, hogyan lehet elérni azt, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek indokolnia kelljen: kinek és miért ad kegyelmet. Továbbá mindenkihez el fogjuk vinni az országban a hírt, hogy Novák Katalin és a Fidesz pedofilokat véd, hogy lehulljon végre a lepel az úgynevezett családbarát Fidesz valódi arcáról. Ezért jövő péntekre tüntetést hirdetünk ide, a Sándor-palota elé

– zárt a Momentum politikusa. Mint azt korábban már megírtuk, a Momentum elnöke, Donáth Anna szombaton közösségi oldalán fakadt ki Novák Katalin döntése miatt, aki kegyelmet adott annak a férfinak, aki bűntársként segítette a bicskei gyermekotthon szexuális zaklatás miatt elítélt korábbi igazgatóját.

Ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan. Nem tudok napirendre térni Novák Katalin kegyelmével kapcsolatban, amivel kiszabadult a börtönből a pedofilsegítő pedagógus, aki részt vett a bicskei gyerekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában

– írta Donáth Anna, a Momentum elnöke, majd hozzátette: egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Még csak büntetett előélete sincs. Miközben a hároméves börtön még csak köszönőviszonyban sincs azzal az iszonyattal, amiben bűnrészes volt. És Novák Katalin a pápalátogatást arra használta, hogy ezt az embert ráeressze a magyar társadalomra.

A Momentum elnöke ezt követően arra is kitért, hogy szerinte „ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan”. Szerinte ez a döntés azt mutatja, hogy „se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben”.

„A hivatalára már a megválasztása pillanatában alkalmatlan volt, de most olyan határokat lépett át, ami nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriája. Novák Katalinnak le kellene mondania. Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet” – zárta Facebook bejegyzését.

Nyolc évet kapott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója

Ahogy az Index is beszámolt róla, a vád szerint 2004 és 2016 között az elsőrendű vádlott, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan. A bíróság 2018-ban hozta meg az ítéletet, amely szerint a férfi folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletében, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös.

Az igazgatót véglegesen eltiltották minden olyan foglalkozástól, amelyek keretében tizennyolc év alattiakkal kéne foglalkoznia, az eddig előzetesben töltött több mint másfél év pedig beleszámít a fegyházbüntetésébe. A nevelőt másfél évre ítélték, de három évre felfüggesztve. A vádirat szerint V. János, aki 26 évig volt igazgató, tíz áldozata mind fiú.

Rovatok