Index Vakbarát Hírportál

Megállás nélkül dolgozik a katasztrófavédelem

2024. február 5., hétfő 17:07

A viharos szállökések nem kevés munkával látják el a Katasztrófavédelem munkatársait. Kidőlt fák, lakástüzek, karambolok az ország egész területén. Nem csoda, a melegfronttal ránk törő széllökések migrént, fejfájást, dekoncentrációt okoznak.

Bár több melegrekord is megdőlt kedden, mégsem örülhettünk felhőtlenül a tavasz beköszöntének, hiszen a viharos erejű széllökések elfújták a jókedvünket. De nem csak a miénket, hiszen a katasztrófavédelem éjt nappallá téve dolgozott, hogy a szél okozta károkat és baleseteket kezelje.

A viharos széllökések okozta károk következtében a fővárosban és Pest vármegyében is megemelkedett a segítségkérések száma. Több helyszínen is beavatkoztak az egységek, jellemzően parkoló járművekre szakadt, gyalogosforgalmat akadályozó, úttestre és vasúti sínre kidőlt fák rongálása miatt

– írta a katasztrófavédelem a honlapján.

A XIV. kerületben az Adonyi és a Csernyus utcában is kidőlt egy-egy fa, Délegyházán, a Robinson parknál egy háromméteres ág szakadt le, Dabas és Inárcs-Kakucs között egy húszméteres fa dőlt a sínekre. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, hogy elhárítsák a károkat.

Ez még nem minden

Az időjárás rányomja a bélyegét a sofőrök lelkiállapotára is, a koncentráció lankadhat, a melegfronti hatás pedig fejfájást, migrént, dekoncentrációt és bágyadtságot okozhat. Ennek következtében pedig a baleset is sokkal több, mint egy átlagos napon. 

Dunaharasztin, a Király utcában egy parkoló autónak csapódott egy személygépkocsi, itt a szigetszentmiklósi tűzoltók dolgoznak a kármentésen. A XVI. kerületben, a Gazdaság út és a Szabadföld út kereszteződésében két személyautó ütközött, itt a főváros tűzoltói dolgoznak, és forgalomkorlátozásra kell számítani. Biatorbágynál, az 1-es főút 13-as kilométerénél egy személygépkocsi ütközött hátulról egy tehergépjárműnek. Ide a törökbálinti lánglovagok vonultak ki, és szintén korlátozzák a forgalmat.

Fóton hármas baleset történt a Móricz Zsigmond és az Ilyés Gyula utca kereszteződésénél, ahol kidőlt egy betonoszlop is a baleset során. A fővárosi tűzoltók már a helyszínen vannak, szintén forgalomkorlátozásra kell számítani a kármentés idején.

Tokodon kisteherautó és az Esztergom és Komárom között közlekedő S74-es személyvonat ütközött a Gyár utcai átjáróban, miközben a fénysorompó tilos jelzést mutatott a tehergépkocsinak. A nyergesújfalui tűzoltók vonultak ki a helyszínre, a vonatról harminchat, a kistehergépjárműből három embert mentettek ki. Az Esztergom és Lábatlan közötti S74-es vonatok nem közlekednek, az Esztergom és Komárom közöttiek pedig csak Nyergesújfalu és Komárom között járnak. Lábatlan és Esztergom között az utasok a Volánbusz járatait vehetik igénybe, amelyen a vasúti jegyek és bérletek érvényesek

A balesetek mellé pedig még tűzesetek is érkeztek, szám szerint kettő. Mátészalkán a Kalmár köznél kigyulladt egy lakóház, amelynek egyik szobájában berendezési tárgyak kaptak lángra. A helyi tűzoltók két sugárral oltották el a tüzet, kimentettek egy gázpalackot, jelenleg az utómunkálatokat végzik. Végül Nyíregyházán, a Legyező utcában jelzett egy szén-monoxid-érzékelő egy lakóházban, ahol a kivonuló tűzoltók megerősítették a mérgező gáz jelenlétét. A gázszolgáltatót értesítették.

Délutáni műszak

Az élet nem állt meg délután négy után sem, három személyautó és egy kisteherautó ütközött Győrnél, a 116-os és a 117-es kilométer között. A győri hivatásos tűzoltók kivonultak, áramtalanították a járműveket, és félpályán, felváltva engedik a forgalmat. Gyálon három személyautó ütközött össze, a Szent István utca és a Csontos József utca kereszteződésében. Itt szintén forgalomkorlátozásra kell számítani.

Budapesten a XIV. kerületben, az Örs vezér tere és a Pillangó utca között fának ütközött és felborult egy személyautó. A fővárosi tűzoltók vonultak ki a helyszínre, egy embert kimentettek, a forgalmat pedig korlátozottan engedik.

Rovatok