Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülést hívott össze Kövér László a parlamentben

2024. február 5., hétfő 06:30

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. A napirendi javaslat szerint a tanácskozás 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Mint arról az Index is írt, az ellenzéki frakciók közösen jegyzett levélben fordultak Kövér László házelnökhöz, amelyben rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték, hogy az Országgyűlés döntést hozzon Svédország NATO-csatlakozásáról.

A kormány tagjai közül többen úgy nyilatkoztak, nincs szükség a rendkívüli ülésre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például azt mondta, hamarosan úgyis rendes ülés lesz, ezért felesleges hamarabb összeülni.

Az ülést az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő.

A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét is kérték.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, így azzal kapcsolatban csak a végszavazás van hátra.

Elvonult a kormány

Az ügy érdekessége, hogy az ülésen a kormánypárti politikusok a Sopronbánfalvára kihelyezett háromnapos kormányülés miatt nem fognak részt venni, így a Parlament nem lesz határozatképes, és a napirendi felszólalások után véget is ér az ülés.

A háromnapos, különleges helyszínen megrendezett kabinetülés híréről elsőként az Index értesült, amely vasárnap vette kezdetét, és keddig tart. Információink szerint az ülésen megvitatják a rendkívüli EU-csúcs megállapodásának a következményeit, szó lehet a jegybank kamatcsökkentéséről, valamint a közeledő uniós parlamenti választásról is.

Korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központot arról tájékoztatott, hogy „nincs semmilyen bejelentenivalónk ezzel kapcsolatban. Ha lesz a miniszterelnöknek valamilyen sajtónyilvános belföldi vagy külföldi programja, arról kellő időben tájékoztatást fogunk adni”.

A helyszín nem meglepő, hiszen a kormány rendszeresen ülésezik Sopronbánfalván, az ottani karmelita kolostorban. Tavaly februárban és júliusban is ezt a helyszínt választották az aktuális témák megvitatására. Az impozáns sopronbánfalvi kolostor napjainkban szállodaként működik.

A kormányülésről egyébként már Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentkezett a közösségi oldalán, ahol azt írta: „Meló, az van!”

Rovatok