Index Vakbarát Hírportál

Szorosabbra fűzné kapcsolatát Magyarország és Észtország

2024. február 5., hétfő 15:23

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kihelyezett kormányülésről, Sopronbánfalváról jelentkezett be élőben a Facebookon hétfő kora délután. Elmondta, hogy tárgyalásokat folytattak Margus Tsahkna észt külügyiminiszterrel, és hogy az Oroszországi elleni szankciós csomagokat továbbra sem támogatja a magyar kormány.

Szijjártó Péter a kihelyezett kormányülésről, Sopronbánfalváról jelentkezett be hétfő délután a Facebookon. Elmondta, hogy Margus Tsahkna észt külügyiminiszterrel folytatott megbeszélést, és hogy egyeztettek néhány fontos, a két országot érintő kérdésről. A két külügyminiszter megállapodott abban, hogy vannak olyan kérdések, amit másként látnak a nemzetközi politikában, és ezt természetesnek veszik, de több dologban értenek egyet, és sokkal több stratégiai területen esnek egybe az érdekeik, így

a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg.

Szijjártó meg is hívta észt kollégáját Budapestre, aki elfogadta ezt a meghívást, és feltehetőleg még az uniós elnökségi ciklusuk előtt találkoznak majd.

Beszéltek Svédország NATO-csatlakozásáról is. Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta Margus Tsahknénak, hogy a magyar kormány pozitív hozzáállása változatlan, valamint közölte, hogy meghívták a svéd minisztert Magyarországra.

Az Oroszország elleni szankciók kérdéséről is tárgyaltak. Szijjártó kiemelte, hogy a magyar kormány álláspontja egyértelmű: a szankciós politika szerintük kudarcot vallott, ezért nem látják értelmét újabb szankciós csomagok elfogadásának.

A magyar külügyminiszter beszámolt arról is: világossá tették Brüsszelben, hogy a magyar kormány a szankciókat nem fogja elfogadni, és szerintük itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió a béketeremtésre koncentráljon.

Rovatok