Index Vakbarát Hírportál

Hamis bírói végzéssel csalt ki pénzt ügyfelétől egy ügyvéd Zalaegerszegen

2024. február 5., hétfő 13:03

Ügyvédi visszaélés és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség egy 60 éves zalai ügyvéd ellen, aki bírói végzést hamisítva csalt ki pénzt ügyfelétől – közölte Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Az ügyvéd egy férfi jogi képviseletét látta el, aki házasság felbontásával kapcsolatban indított pert a Zalaegerszegi Járásbíróságon. 2021 decemberében küldött egy e-mailt ügyfelének, amihez egy maga készített bírósági végzést is csatolt, feltüntetve rajta a bírósági ügyszámot és az eljáró bíró nevét is.

A hamis okirat szerint a bíró arra hívta fel az alperest, hogy ha – korábbi nyilatkozatának megfelelően – igazságügyi pszichológus szakértő bevonását kéri, akkor nyolc napon belül elnöki letétbe kell helyeznie 195 ezer forintot a szakértő várható költségeire, máskülönben a bíróság elutasítja az indítványát.

Az ügyvéd biztatására a sértett néhány nap múlva átutalta a kért összeget, nem tudva, hogy pénze nem bírói letéti számlára, hanem az ügyvéd lakossági bankszámlájára érkezik.

A hamisításra akkor derült fény, mikor négy hónappal később, az ítélethirdetés után a bíró tájékoztatta az alperest arról, hogy nem is létezett olyan végzés, amelyről az ügyvédje tájékoztatta. A sértett ekkor felszólította védőjét a pénz visszafizetésére, aki meg is térítette az okozott kárt.

A vádlott ügyvédi hivatásából folyó kötelességét megszegve, haszonszerzés céljából okozott jogtalan hátrányt ügyfelének, ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Rovatok