Index Vakbarát Hírportál

Ülőkével verte halálra rabtársát egy pszichiátriai beteg a tököli börtönben

2024. február 6., kedd 10:08

Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben – közölte Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Kedd reggel a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben két fogvatartott összeverekedett a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában. Mindketten pszichoszociális elkülönítésben és szakszerű egészségügyi kezelésben részesültek a különböző pszichiátriai megbetegedéseik miatt.

Az elsődleges információk szerint a két beteg először összeszólalkozott, majd – eddig tisztázatlan okból – az egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező ülőkét, majd többször fejbe verte vele a másik elítéltet, aki a bántalmazás következtében meghalt.

A felügyelet azonnal észlelte a bántalmazást; a szükséges intézkedéseket megtették. A fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Eközben megkezdték az áldozat újraélesztését, defibrillátort is alkalmaztak, valamint értesítették az Országos Mentőszolgálat munkatársait, de a fogvatartott életét már ők sem tudták megmenteni – ismertette Makula György.

Hozzátette, hogy a 39 éves elkövető már a börtönbe befogadása előtt is kezelt pszichiátria beteg volt, skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült.

A magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus, tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem.

Olyan esetek is előfordulnak ugyanakkor, amikor a kezelt fogvatartottak nem egymást, hanem a börtönök egészségügyi személyzetét támadják meg. Alig fél éve például az egyik elítélt megpróbálta megerőszakolni a Csillagbörtön egyik munkatársát az intézet egészségügyi részlegén. 2022-ben pedig Lengyelországban, Rzeszów városában az egyik pszichés zavarokkal küzdő fogvatartott meggyilkolta az őt kezelő börtönpszichológust – idézte fel az ezredes.

Rovatok