Index Vakbarát Hírportál

Őrsi Gergely: Ez a főváros dolga lenne

2024. február 6., kedd 11:25

„A pokol járdaszakasza” néven híresült el az a Csalogány utca végén található terület, amely sok bosszúságot okozott a környéken élő és dolgozó embereknek. A problémát észlelve az I. és a II. kerület közös összefogással lépett, noha Őrsi Gergely polgármester úgy véli, ez nem feltétlenül az ő hatáskörük lenne.

Nemcsak szűk, hanem veszélyes is az a járda, amely a Széna tértől nem messze, a Csalogány utca 45. előtt található. Ha valaki például babakocsival szeretne ott elmenni, akkor az áthaladást akadályozó villanyoszlop kikerülése érdekében a szomszédos építési területre vagy a forgalmas úttestre kénytelen kihajtani.

A helyzet javítása érdekében a II. kerületi önkormányzat januárban jelentette be, hogy a környéken gyalogátkelőt építenek, visszaveszik az illegálisan lekerített közterületet, valamint áthelyezik a villanyoszlopot amellett, hogy a járdát kiszélesítik és akadálymentesítik.

Az átalakítás részleteiről Őrsi Gergely polgármester az Énbudapestemnek azt mondta:

A terület fővárosi kezelésű, forgalomtechnikailag a Budapest Főváros Önkormányzatához tartozó útszakaszról van szó. Ugyanakkor mi észleltük, hogy ez egy balesetveszélyes és nagy forgalmú csomópont, ezért a főváros forgalomtechnikai kezelője helyett az I. kerülettel közösen végezzük el a munkát, hogy mind az I., mind a II. kerületi gyalogosok biztonságban el tudjanak jutni a bevásárlóközpontba vagy az újonnan létrejött társasházhoz

– fogalmazott az MSZP-s politikus, hozzátéve, hogy ugyan ez közel sem olyan volumenű beruházás, mint a főváros által indított Árpád fejedelem úti vagy éppen a Nagykörútra felfestett kerékpárút – amelyek aztán szintén csak úgy megjelentek –, a munkálatokat mégis egy több lépcsőből álló közösségi egyeztetés előzte meg.

Jelezte azt is, hogy azokat a fővárosi munkavállalóktól beérkező kérdéseket, amelyek arról szólnak, hogy miért csak gyalogátkelőhelyet létesítenek, és miért nem nyúlnak hozzá a kerékpáros közlekedéshez, nem tudják értelmezni.

A főváros dolga lenne, hiszen az ő útszakaszuk, mi most a gyalogos közlekedést szeretnénk biztonságosabbá tenni

– hangsúlyozta Őrsi Gergely, kiemelve, hogy az illegális lekerítés miatt hatósági bejelentést tesz.

„Aki az elbirtoklást elkövette, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlan, tehát a Jurányi Ház. Hogy rajtuk keresztül a Fővárosi Önkormányzat tette-e, vagy más, azt a hatóságoknak kell majd kiderítenie egy eljárás során” – egészítette ki.

Rovatok