Index Vakbarát Hírportál

Lantos Csaba: Rövidesen kiderül, kik építhetik meg az új gázerőműveket

2024. február 6., kedd 12:13

Az MVM az első fél évben nyilvánosságra hozhatja a gázerőművek építésére kiírt tender eredményét – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A politikus hangsúlyozta: a pályázó konzorciumok már megtették az indikatív ajánlatukat, hamarosan eleget tesznek a hiánypótlási felhívásoknak is.

„Közeledik a kötelező ajánlatok beadása. Ha minden jól megy, az MVM már az év első felében eredményt hirdethet” – hangsúlyozta Lantos Csaba a Világgazdaság megkeresésére. 

A miniszter az interjúban szólt a szivattyús-tározós erőmű szükségességéről is, amely a többletként előállított energia tárolására kínál hatékony, kis veszteségű, kedvező esetben a gázerőműveknél is olcsóbb megoldást.

Megjegyezte: az európai országokban kevés kivétellel mindenütt működnek szivattyús-tározós erőművek, és valóban régen napirenden van, hogy idehaza is legyen belőlük legalább egy.

„A javasolt konkrét helyszínekre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány várhatóan még az idén elkészül. A kormány ennek alapján dönthet majd arról, hogy belevágjon-e az építkezésbe, és ha igen, hol” – fejtette ki a politikus, aki további témákat is érintett.

Rovatok