Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az apja, de hiába hívta az ügyeletes orvost egy szentendrei nő

2024. február 6., kedd 06:48

Nem tudta elérni a diszpécsert szombat reggel egy szentendrei nő, akinek meghalt az apja, de mások is hiába tárcsázták a 1830-as ügyeleti számot a hétvégén, végül mentőt kellett hívniuk. A Magyar Orvosi Kamara szerint ez azért lehetett, mert az országnak számos területe túlterhelt.

Az Országos Mentőszolgálat szerint csak ritkán fordul elő, hogy várnia kell a 1830-as ügyeleti számot tárcsázóknak – írja az RTL Híradó

Reggel kilenckor otthon elhunyt az édesapám. Egyből hívtam a 1830-at, mert tudtam, hogy az ügyeletes orvos állítja ki a halotti bizonyítványt, és állapítja meg a halált

– mondta az elhunyt apa lánya, hozzátéve, hogy több mint fél órán keresztül próbálkozott sikertelenül.

Az asszony végül apja gondosóráján keresztül hívott mentőt, de az ügyeletes orvosra így is öt és fél órát vártak. Az elmúlt hétvégén többen is a sürgősségi kórházi ügyeleten kértek tájékoztatást.

Most vizsgázik az új rendszer

Pest vármegye február 1-től csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, amely alapján az eddigi több mint 50 ügyeletből mindössze 18 maradt. Többek között éppen az érintett helyeken is tiltakoztak a helyiek, köztük Tahitótfaluban, Budaörsön és Pomázon. A Magyar Orvosi Kamara tapasztalatai szerint változó, hogy hol mennyire terheltek országszerte az ügyeletek. 

Felnőttorvos gyermeket kell hogy ellásson, amire nincsen felkészülve, vagy pedig olyan sürgősségi eset ellátására küldik ki, amely oxiológust igényelne, tehát mentőorvost

– számolt be a kamara a hozzájuk érkezett panaszokról. Véleményük szerint változtatni kell a rendszeren. 

Február 1-jével Pest és Fejér vármegye is váltott az egy évvel ezelőtt bevezetett új koncepcióra. Ezzel a teljes vidéken megtörtént az átállás, és már csak a főváros maradt hátra. Bár az átalakítás mindenütt a helyi viszonyokhoz van igazítva, vármegye-specifikusan történt meg, van néhány általános tudnivaló, amely minden, már csatlakozott területre érvényes, ilyen például a telefonszám, amely nem más, mint a 1830.

Ezt kell hívni abban az esetben, ha nincs vészhelyzet, de valamilyen egészségügyi ellátásra szükség lenne, a háziorvos pedig már nem rendel. A rögzített vonal túloldalán a mentésirányító felméri, hogy a beteget otthonában el lehet-e látni. Ha igen, de kell hozzá orvos vagy ápoló, ügyeleti kocsit küld, ha pedig a páciens állapota súlyos, azonnal kivezényli a legközelebbi mentőegységet.

Rovatok