Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor hangjától zengett Sopronbánfalva

2024. február 6., kedd 17:19

Tovább dagad a botrány Novák Katalin kegyelmi döntésének ügyében. Bár a kormány napokra elvonult Sopronbánfalvára, a Momentum aktivistái a kihelyezett ülés közben olvasták fel egy megafonba azokat a mondatokat, amiket Orbán Viktor anno még a Kaleta-botrány kirobbanásakor mondott.

Ahogyan arról elsőként beszámoltunk, vasárnaptól keddig Sopronbánfalván ülésezik a kormány. Bár az elmúlt napokban beindultak a találgatások arról, vajon miről lesz szó az ülésen, ezzel párhuzamosan futótűzként terjedt a hazai sajtóban Novák Katalin kegyelmi döntésének ügye is.

A Momentum aktivistái a kormánnyal is szerették volna tudatni, hogy a történtek kiverték a biztosítékot, ezért a kormányülésig vitték Orbán Viktor szavait, amelyeket még korábban a Kaleta-botrány kirobbanása után mondott. A megafonból az alábbi mondatok szóltak:

Ez az ügy, amiről nem lehet nyugodtan beszélni, hiszen mégiscsak gyerekekről van szó. Nekem is van vagy öt, meg már unokáim is. Ha az ember ilyen esetről hall, akkor azonnal a saját gyerekeire gondol, hogy ők is lehetnének áldozatok. [...] Ilyenkor semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak. Ugyan a bíróság meg az ügyészség járt el, de nincs ennek az ügynek vége

– szólt a kormányülés közben.

Mint ismert, Orbán Viktor nem csak ekkor fogalmazott keményen a pedofíliáról. Egy évvel ezelőtt az évértékelő beszédében a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskola volt pedagógiai asszisztensének ügyére reagálva azt mondta:

Mindenki hallott róla, hogy az egyik iskolánkban miféle gyalázatos dolog történt. Az ember nem is érti, miért nem szakad le az ég, miért nem nyílik meg a föld, hogy elnyelje azt, akinek ott lenne a helye.

Visszatérve a Momentum keddi akciójára, a párt szégyennek nevezte, hogy a „családbarát" Magyarországon Novák Katalin egy pedofilt segítő pedagógusnak adott kegyelmet. Hangsúlyozták, hogy a botrány miatt február 9-re tüntetést hirdetnek.

Ahogyan azzal szintén foglalkoztunk, az ügyre már Novák Katalin is reagált, arról, hogy mit mondott, és mi volt erre az ellenzék reakciója, itt írtunk bővebben.

Rovatok