Index Vakbarát Hírportál

Enyhített a bíróság Schadl György bűnügyi felügyeletén

2024. február 6., kedd 14:18

A vád szerint 2021 tavaszán Schadl György és felesége először az építési szabályokat felrúgva bővített egy siófoki ingatlant, majd a kormányhivatal szakemberét is megpróbálták megvesztegetni. Kedden délelőtt az építési e-naplót kezelő ügyintézőt hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék bírája.

Apró mellékszállal folytatódott a Schadl–Völner-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Tóth Erzsébet bírónő azt a szakembert hallgatta meg, aki egy ingatlanközvetítő ismerősén keresztül intézte Schadlék építkezésének a naplózását. A férfi állította, hogy Schadlékkal soha nem találkozott, és csak később tudta meg, hogy baj volt a siófoki nyaraló építkezésével.

A vallomás szerint ugyanis készenlétbe helyezte az e-naplót, ami a ház átépítéséhez kellett, majd egy meghatalmazás segítségével ő töltötte fel a szükséges adatokat az elektronikus rendszerbe. Később, az építkezés végeztével lezárta a naplót, majd megkezdte a használatbavételi engedély kérvényezését, eközben Schadlékkal soha nem találkozott.

A 2021-ben történtek nem voltak furcsák számára, nem minden esetben találkozik az építtetővel, mivel évente legalább 20-30 ilyen eljárást szokott intézni. 

Csak később értesült róla, hogy valami gond volt a siófoki ingatlannál, amiért a teraszt is beépítették.

A vallomás ismertetése után iratokat mutatott be a tanácselnök a férfi és az ingatlanos levelezéséről, majd képeken ismertette a nyaraló állapotát. Schadl György védőjének kérdésére elmondta, hogy nem tapasztalt semmi szokatlant az építkezéssel kapcsolatban. Olyanról sem hallott, hogy valamilyen szabálytalanság történt volna, amiért az illetékeseket meg akarták vesztegetni Schadlék. 

Végül Schadl György fordult a tanúhoz, akihez kérdése alig akadt, de észrevételei megerősítésében kért tőle segítséget.

A tárgyalás végén részlegesen, de elfogadta a törvényszék Schadl és az ügy harmadrendű vádlottjának indítványát. Eszerint hétfői és szerdai napokon módosított bűnügyi felügyelet mellett felkeresheti a védője irodáját, sőt szakmai továbbképzésekre is járhat. R. Róbert szintén enyhítést kapott, ő akár bevásárolni is elmehet vagy az orvosához is eljárhat Bács-Kiskun vármegyében. Az ügyészség fellebbezett az indítvány ellen.

Az idei évet Schadl György egykori bizalmasának, Sz. Kálmánnak a meghallgatásával kezdte a törvényszék. Kiderült, hogy Schadl szereti az autókat és a Nutellát, és F. Vivien, az ügy koronatanújaként emlegetett szereplő Sz. szerint nagyszájú. A korábban rendőrként dolgozó férfi arra is kitért, hogy az ügy másodrendű vádlottját, Völner Pált Schadl György soha sem nem nevezte „barátunknak”, legfeljebb államtitkárnak.

Rovatok