Index Vakbarát Hírportál

Furfangos módon csalt ki milliókat az internetes szélhámos

2024. február 7., szerda 13:14

Csalás, fogolyszökés és pénzmosás miatt emeltek vádat egy 23 éves Heves vármegyei férfi ellen egy évekig tartó internetes csalássorozat miatt. Összesen 290 áldozatot szedett, és csaknem 3 millió forintot zsebelt be.

Az ügyészség beszámolója szerint a 23 éves férfi 2020 áprilisától az egyik legnépszerűbb online apróhirdetési oldalon olyan termékeket kínált eladásra, amelyekkel valójában nem rendelkezett, célja csak a hirdetésekre jelentkezők megkárosítása volt.

Eleinte álprofilokat létrehozva pár ezer forintos játékkontrollereket és egyéb használati cikkeket hirdetett meg, amelyekért előreutalással lehetett fizetni, de gyakran csak a postaköltséget kérte el, az utalások után pedig eltűnt áldozatai elől. Mivel egy ideig nem került a hatóságok látókörébe, egyre magasabb, de még mindig igen vonzó árakon hirdette meg a fiktív termékeket, a nem létező elektromos szerszámgépekre és azok tartozékaira feladott hirdetésekkel már több tízezer forintot keresett naponta.

A csalásokhoz egy hónapra segítségül hívta a 24 éves ismerősét is, aki beleegyezett abba, hogy az ő számlaszámát adják meg a vevőknek, majd a beérkező összegeket úgy adta át a csalónak, hogy tudott azok bűnös eredetéről.

Megszökött a házi őrizetből

A csaló 290 áldozatot szedett, mielőtt a rendőrség beazonosította és elfogta. 2022. május 4-én házi őrizetbe került, ahonnan 15 nappal később megszökött. Csak két napig élvezhette a szabadságot, a rendőrök ekkor ismét elkapták és letartóztatták. A vádlott az egyenként

viszonylag kis összegű csalásokkal csaknem 3 millió forintot zsebelt be.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 290 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással, valamint fogolyszökés vétségével vádolja, míg 24 éves társának pénzmosás miatt kell felelnie. Az ügyészség a szélhámossal szemben fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, míg büntetlen előéletű társával szemben felfüggesztett börtönbüntetésre.

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze az elkövetőt az okozott károk megtérítésére. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Rovatok