Index Vakbarát Hírportál

Sokan örülhetnek a Déli pályaudvar újításának

2024. február 7., szerda 14:06

A Déli pályaudvaron a mai kor színvonalának megfelelő, új mosdó nyílt szerda reggel a peronszinten található utascsarnok mellett.

Az utasváró felől leválasztott folyosón keresztül lehet megközelíteni az új, tágas, összesen 85 négyzetméter alapterületű mosdóhelyiséget a Déli pályaudvaron. Az automatán nyíló üvegajtó melletti előterében 24 rekeszes csomagtároló-szekrényt építettek be, továbbá innen nyílik a családi és akadálymentes mosdó is – áll a MÁV közleményében

Mint írják, ebben a lehajtható pelenkázó mellett egy gyerekülőke és egy kisebb méretű, alacsonyabbra felszerelt wc is szolgálja a kisgyermekkel utazók komfortját. Az előtérből két oldalon forgóvillás beléptetőkapun keresztül érhető el a hatfülkés női és a háromfülkés és három piszoárral felszerelt férfi illemhely.

Az utasmosdó 2024. február 7-én reggel nyitott meg, és mostantól a váróterem nyitvatartási ideje alatt, azaz hétfőtől-péntekig 0:00–0:55 és 2:40–24:00 óra között, hétvégén pedig éjjel-nappal az utasok rendelkezésére áll. A mosdóhasználat 300 forintba kerül, és készpénz mellett márciustól már a bankkártyás fizetési lehetőség is biztosított lesz.

A régi Bisztró területét hasznosították újra

Az új utasmosdót a MÁV saját forrásból, nettó 279 millió forintból valósította meg, az építkezés négy hónapig tartott. A régi Bisztró – már régóta kihasználatlan – területét hasznosították így újra. A kivitelezés alatt különös gondot fordítottak a köröket ábrázoló színes mázas csempeburkolat bontására, amely Blaski János, Munkácsy-díjas festőművész és Miskei László festőművész alkotása.

A csempék óvatos bontását restaurátori eszközökkel, Nagy Gábor László restaurátor művész felügyelete mellett végezték el. A lebontott örökségvédelmi érték ideiglenesen, megfelelően védett helyen tárolva várja a mielőbbi visszaépítést. Addig is a mosdóba vezető folyosón kihelyezett fotókon köszön vissza a korabeli csempeburkolat, így idézve meg a régi Bisztró korabeli hangulatát.

Rovatok