Index Vakbarát Hírportál

Találomra gyilkolt Budapesten, most bocsánatért esedezik az amerikai férfi

2024. február 7., szerda 12:40

Budapesten ünnepelte volna a születésnapját az a francia férfi, akit még 2020-ban késelt halálra egy amerikai ámokfutó Budapest belvárosában. Az elsőfokú döntés szerint öt év börtönbüntetésre ítélte a bíróság az amerikait, ez ellen fellebbezett az ügyészség. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla hozott ítéletet az ügyben.

Rendhagyó módon, az ügyészség jelenléte nélkül kezdődött meg az ügy tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. Mint ismert, D. Miklós 2020. február 8-án hajnalban a főváros V. kerületében, a Ferenczy István utcában késével mellkason szúrta a mellette elsétáló francia férfit, Clément Boulyt, akivel korábban nem is találkozott. A 25 éves francia állampolgár holttestének megtalálását követően a budapesti rendőrök néhány órán belül elfogták a mentális és alkoholproblémákkal küzdő brit–amerikai férfit. A tettest az elsőfokú bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte, ám az az ügyészség fellebbezéssel élt, ezért került az ügy másodfokon az ítélőtáblára.

Francia és angol tolmácsoktól volt hangos a tárgyalóterem, miközben az ügyészségi fellebbezést ismertette a bírói tanács. Ebből kiderült, hogy kezelőorvosa a gyógyszeres kezelése mellett szigorúan eltiltotta a szeszes italoktól, ő mégis az alkohol mellett döntött. Többek között ezzel is indokolta a súlyosabb határozat kérését az ügyészség.

A padsorok között, alig pár méterre a vádlottól ültek a megölt Clément családtagjai, és mindent figyelmesen jegyzeteltek. 

Ügyész hiányában a sértetti képviselő, majd a vádlotti védő szólalhatott fel. Mindketten kiemelték, hogy a történtek egy értelmetlen halálhoz vezettek, és minden másképp alakulhatott volna, ha akkor hajnalban nem találkoznak össze az utcán. D. Miklós magyarul olvasta fel a kézzel írt jegyzeteit, ahol először is bocsánatot kért az áldozata családjától.

Bocsánat, hogy elvettem tőle az életét. Remélem, hogy most már az angyalokkal van.

Az utolsó szó jogán elmondta, hogy a nagymamáját jött meglátogatni, és remélte, hogy itt maradhat vele. Szeretett volna bemutatni neki egy diplomát, és családot alapítani, de a saját családját is tönkretette a tettével. Utolsó mondataiban is bocsánatért esedezett a bírói tanácstól. Végül a bíróság súlyosbította az elsőfokú döntést, és 5 évről 10 évre  módosította a börtönbüntetést. Ez az ítélet már jogerős.

Rovatok