Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel a kórházi körülményekről: Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át

2024. február 7., szerda 16:48

Karsai Dániel szerint a magyar egészségügyben súlyos problémák vannak, amit saját bőrén is tapasztalt. Az ALS-betegségben szenvedő jogász csaknem két hétig volt kórházban, ahol elmondása szerint számos alkalommal került méltatlan helyzetbe. Az eutanáziáért harcoló Karsai azt reméli, hogy az egészségügyi reformokról hamarosan társadalmi párbeszéd alakul ki.

Karsai Dániel közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy makacs fertőzés annyira legyengítette, hogy 12 napig kórházban ápolták. Mint írta, habár azóta gyógyultan, legalábbis sokkal jobb állapotban távozott az intézményből, az ott eltöltött idő alatt megtapasztalta, hogy a magyar egészségügyben hatalmas problémák vannak.

Az engem segítő orvosok és ápolók, és egyéb, egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim. Nagyon köszönök mindent. Ugyanakkor objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán[ellátás] is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után

– fogalmazott Karsai, aki szerint az ápolóhiány miatt rendkívül sokszor került kellemetlen, méltatlan helyzetbe.

„Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik – írta a jogász, aki hangsúlyozta, helyzete csak az őt segítők áldozatos munkája miatt volt elviselhető. – Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé, és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz. És a sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni.”

Karsai arról is írt, hogy ő az átlagosnál több figyelmet kapott, miután a nyilvánosság előtt vívja az eutanáziáért folytatott harcát, így szerinte egy „átlagbeteg” még nála is sokkal rosszabb helyzetben lehet.

Az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti

– írta Karsai, aki szerint a fent leírtakból az következik, hogy 

a helyzet azonnali társadalmi párbeszéd megindítását és megoldását követeli.

A jogász szerint habár az egészségügyi reform rendkívül komplex kérdés, azonban annak első lépcsője, a megfelelő mennyiségű és képzettségű személyzet biztosítása csak akarat kérdése. Hozzátette, először egy önálló egészségügyi minisztériumot kellene létrehozni, amelynek élén egészségügyi miniszter áll.

„Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem, amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról. Nem ért hozzá. Bízom benne, hogy a kormányzat részéről lesz valódi nyitottság ezen kérdés megoldására, és nem csak a csodában kell bíznunk” – zárta bejegyzését Karsai Dániel.

Rovatok