Index Vakbarát Hírportál

Az uniós miniszter elárulta, meddig kellene megállapodni Brüsszellel a forrásvesztés elkerüléséhez

2024. február 8., csütörtök 09:08

Az első tényleges forrásvesztés elkerüléséhez az év végéig, jövő év elejéig megállapodásra kell jutni az uniós pénzek ügyében – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a múlt heti uniós csúcs döntéseinek hátteréről, az EP-választás tétjéről, és Ursula von der Leyen csúcsjelölti ambícióiról is. Leszögezte: azért, hogy a magyarok hozzájussanak a nekik járó uniós forrásokhoz, hajlandók „a galambbal is sakkozni”.

Egyes vélemények szerint az Európai Tanács történelmi jelentőségű megállapodást ért el a többéves pénzügyi keret felső határainak eddigi első felülvizsgálatával. A legutóbbi európai csúcson az Európai Tanács az Európai Unió hétéves költségvetési kerettervének a felülvizsgálatáról döntött.

Az Európai Tanács korábban, amikor ezt a hétéves, 2021–2027 közötti kerettervet elfogadta, akkor úgy döntött, hogy félidei vagy bármilyen felülvizsgálatnak nincsen helye.

Ezt a döntését változtatta meg most az Európai Tanács a gazdasági, politikai, geostratégiai helyzet változására hivatkozva, és erről született többkörös tárgyalások után konszenzus – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában készített interjúban.

A beszélgetésből kiderül, hogy a miniszter nem találja történelmi jelentőségűnek a megállapodást, inkább úgy véli: az Európai Unió megtalálta ebben a helyzetben a stratégiáját, amit következetesen tud majd képviselni 2027-ig, és hogy bizonyos pillanatnyi politikai érdekek, bizonyos kötelezettségvállalások végrehajtása érdekében volt erre szükség.

Bóka János az 50 milliárdos, úgynevezett Ukrajna-eszközről elmondta:

Bóka János kitért arra is, hogy az Ukrajnának szánt hitelezés miért váltott ki aggodalmat a Magyarországnak járó források kérdése kapcsán: a magyar félelem arra vonatkozott, hogyha az Európai Uniónak a költségvetési keretei amúgy is korlátozottak, akkor a bizottság a Magyarországnak járó, de politikai okokból visszatartott forrásokat ebből a kalapból Ukrajna számára fogja felhasználni, és így próbálja a szűkös költségvetési mozgásteret valamilyen módon kitágítani.

Aggodalomra ad okot továbbá, hogy 

Bóka János a továbbiakban annak a meglátásának adott hangot, hogy a Nyugat-Balkán közelebb hozása az Európai Parlament meghatározó erői számára és a legtöbb nyugat-európai tagállam számára szemmel láthatóan nem prioritás.

Az Európai Parlamenti választásokról Bóka János elmondta: a Fidesz pólusképző erő, ami azt jelenti, hogy nem igazodniai kell valahová az európai parlamenti választás után, hanem igazodási pont kíván lenni.

A magyar kormány azt szerette volna a kezdetektől fogva, hogy Magyarország és a magyar emberek jussanak hozzá azokhoz a forrásokhoz, ami őket megilleti.

A miniszter leszögezte: az eljárás eredménye az, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájutnak ezekhez a forrásokhoz, akkor hajlandók arra, hogy a galambbal sakkozzanak, sőt, arra is hajlandóak, hogy akár még a bizottsággal is sakkozzanak, nem csak galambbal.

Rovatok