Index Vakbarát Hírportál

Leszakította a vasúti sorompót az autós, másodperceken múlott a tragédia

2024. február 8., csütörtök 07:46

Burleszkbe illő, kis híján tragédiával végződő jelenetsor játszódott le a nemeskeresztúri vasúti átjáróban szerdán egy felelőtlen sofőr miatt.

A biztonsági kamerák által rögzített felvételen láthatjuk, amint egy furgon nagy sebességgel közelít a vasúti átjárót a hamarosan érkező vonat miatt leeresztett sorompó felé.

A sofőr a nagy sietségben teljesen megfeledkezik arról, hogy időben lassítson, és ennek a sorompó látja kárát. A vezető ezután egy kétségbeesett akciót hajt végre: kiszáll az autóból, és a vonat érkezése előtt néhány másodperccel kézzel távolítja el a leszakított sorompót az útból.

Az már csak a szerencséjének köszönhető, hogy őt és a furgon orrát nem tépte darabokra a szerelvény.

Be kell tartani a KRESZ-t, ha nem akarunk több hasonló esetet

A MÁV honlapján megjelent közleményből kiderül, hogy a vállalat idén is folytatja vasútbiztonsági kampányát, körültekintő közlekedésre kérve a járművezetőket, kerékpárosokat és gyalogosokat. A vasúttársaság üzenete, hogy „járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ-szabályok betartása”.

A vasúttársaság kiemeli, hogy eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az eddig történt tíz baleset közül egy súlyos, öt könnyű sérüléssel, négy pedig anyagi kárral járt.

A balesetek szinte mindig a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése rovására írhatók.

A MÁV arra szólítja fel a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást.

A társaság négy pontban gyűjtötte össze a fentiek biztosításához szükséges KRESZ-szabályokat:

A MÁV részletes tájékoztatása ide kattintva olvasható.

Rovatok