Index Vakbarát Hírportál

Elsikkasztotta a debreceni társasházak pénzét egy közös képviselő

2024. február 9., péntek 12:59

Bíróság elé állt a 71 éves nő, aki elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás alatt Európából Dél-Amerikába szökött.

Huszonegy rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és egyrendbeli sikkasztás vétsége miatt 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 71 éves nőt, aki elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Az elkövető ellen indult büntetőeljárás jogerősen is befejeződött, amikor lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és az előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett.

A nő a büntetőeljárás alatt Európából Dél-Amerikába szökött. A rendőrök végül megtalálták és elfogták.  

Az ítélet szerint a vádlott egy betéti társaság beltagjaként Debrecenben társasházak közös képviseletét látta el. Feladatai közé tartozott, hogy a társasházak ügyeit intézze, beleértve a közüzemi költségek rendezését és a felmerülő karbantartási munkákkal kapcsolatos feladatokat. Emellett a társasházak lakóival is tartotta a kapcsolatot.

Több mint 45 millió forint kárt okozott

A társasházak bankszámláihoz közös képviselőként csak neki volt hozzáférési, utalási, rendelkezési jogosultsága, valamennyi esetben egyedül kezelte a társasházak pénzügyeit.

A vádlott az általa kezelt társasházak pénzéből számos alkalommal utalt át bizonyos összegeket a saját bankszámláira, ezekkel a pénzösszegekkel a társasházak felé nem számolt el, azokat saját céljaira fordította. A nő a kezelése alatt álló társasházak számláiról időnként egy másik társasház számlájára is utalt pénzt, hogy az általa okozott hiányt elfedje. Amikor valamelyik társasház számláját „lenullázta”, a hiányt egy másik társasház számlájáról próbálta meg fedezni, ezzel újabb és újabb összegeket tulajdonítva el jogtalanul a sértett társasházaktól.

A társasházak 2020 áprilisától kezdték el feljelenteni a nőt, aki még abban a hónapban eladta debreceni lakását, hogy az általa okozott károkat megtérítse.

A vádlott a sértett társasházaknak több mint 45 millió forint kárt okozott, amelynek egy része az eljárásban megtérült.

A nő az eljárás alatt elrejtőzött, a rendőrségnek több e-mailt is küldött, amelyekben azt állította, hogy Afrikában, Ugandában tartózkodik. A rendőrök nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és kiderült, hogy a nő valójában Brazíliában tartózkodott akkor is, amikor a leveleket írta. A hatóságok nemzetközi együttműködésének köszönhetően a közös képviselő 2021. december 7-én Brazíliából hazatért. A rendőrök a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren fogták el.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett – ismertette a szóvivő.

Rovatok