Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté: Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött

2024. február 9., péntek 12:06

A gyermekekkel szembeni bűnelkövetőknek nincs kegyelem – mondta a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, a Fidesz-frakció támogatja Orbán Viktor Alaptörvény-módosító javaslatát.

Kocsis Máté közölte, kialakult egy olyan vita az elmúlt napokban Magyarországon, amely világossá tette, hogy ezentúl nem azt kell mérlegelni, hogy kaphat-e vagy sem egy ilyen bűnelkövető kegyelmet, hanem eleve ki kell zárni, jogellenessé kell tenni egy ilyen ember számára a kegyelem megadását. A politikus úgy folytatta, hogy az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja.

„2022-ben volt egy népszavazás Magyarországon az országgyűlési választások napján, amely gyermekvédelem területén 3,6 millió embert állított egy irányba, és ebben a népszavazásban világossá tették az emberek, hogy a gyermekek védelme érdekében mindent meg kell tenni a jogalkotónak” – emlékeztetett Kocsis Máté az MTI szerint.

A frakcióvezető úgy látja, a miniszterelnök által csütörtökön beterjesztett Alaptörvény-módosítást muszáj elfogadni, mert kiegészíti a gyermekvédelmi rendszert, tehát ezentúl minden bűnelkövetőnek tudnia kell, hogy ha gyermekek rovására teszi, amit tesz, akkor az elnöki kegyelem intézménye sem áll rendelkezésére.

Tehát nincs menekvés, nincs kegyelem, ha úgy tetszik, és nincs semmi mentség arra, amit tett, nem fogja tudni megúszni sem a büntetést, még akkor sem, hogy ha az elnök esetleg adna egy – vitatott ugyan, de mégiscsak jogszerű – kegyelmet számára

– emelte ki a politikus, világossá téve, hogy ezt a kiskaput be kellett zárni.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy „a kormánypártok fogadták el 2021-ben Európa legszigorúbb gyermekvédelmi és pedofilellenes törvényét, amit a baloldali pártok nem támogattak. Nem támogatták, hogy legyen kereshető pedofil-nyilvántartás, hogy a Büntető törvénykönyv szigorodjon, és az ehhez kapcsolódó korábbi Alaptörvény-módosítást sem”.

A frakcióvezető megjegyezte, a baloldal rendszeresen támadja külföldön is Magyarországot emiatt: az Európai Bizottság elnöke szerint jelentős részben a magyar gyermekvédelmi törvény miatt tartja vissza Brüsszel a Magyarországnak járó uniós forrásokat. „Éppen ezért képmutatónak gondolom azt, amit a politikai baloldal csinált az elmúlt napokban, hiszen ők mindig mindent elleneztek, ami a gyermekvédelmi szabályokról szól és ami a pedofilellenes törvényt illeti.”

Kocsis Máté szerint azért is álságos az, amit tesz az ellenzék, mert „a baloldal nemcsak hogy nem szavazta meg a gyermekvédelmi és pedofilellenes törvényt, hanem számos ilyen ügy is van a holdudvarukban, most pedig úgy tesznek, mintha mindig is a pedofilok ellen lettek volna. Eközben a baloldali sajtóban sorra jelentek meg azok a pedofilmentegető írások, amelyek minden jóérzésű embert felkavarnak”.

„Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött”

„Szerintem ez az embereknél egy világos határvonal, ha úgy tetszik, egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és ezt a szülők a maguk eszközeivel igyekeznek is érvényesíteni, és ezt az államnak is kell, tehát muszáj nekünk kemény jogszabályokat alkotnunk” – fejtette ki Kocsis Máté, hozzátéve, hogy mivel a kegyelmi döntés vitatott, ezért az államfői kegyelmi jogból is akként kell ezt kiemelni, hogy soha többé ne forduljon elő ilyen vita.

Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött, és érdemes is lenne erről egyszer beszélni, de az országgyűlési képviselőknek nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé ne forduljon elő. Ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás

– fogalmazott a frakcióvezető.

Egy másik kérdésre a politikus elképzelhetőnek tartotta, hogy baloldali pártok a miniszterelnök által benyújtott Alaptörvény-módosítást megszavazzák, de nem azért, mert a „szívük mélyén egyetértenek azzal, hogy ne kaphassanak kegyelmet a pedofil bűnelkövetők, hanem azért, mert úgy érzik, hogy ez is egy fogás az államfőn”.

Az Alaptörvény-módosítási javaslatot március második felére fogadhatják el, ugyanakkor ez visszamenőleg nem tud majd segíteni a helyzeten, de a még folyamatban lévő ügyekre, illetve a jövőben benyújtandó kérvényekre már vonatkozik – árulta el Kocsis Máté.

(Borítókép: Kocsis Máté 2023. június 22-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok