Index Vakbarát Hírportál

Emberölés miatt elítélték a kisgyermekét halálra éheztető csepregi házaspárt

2024. február 9., péntek 16:15

Emberölés bűntettében és négy kiskorú gyermek veszélyeztetésében mondta ki bűnösnek a Szombathelyi Törvényszék első fokon azt a csepregi házaspárt, amely halálra éheztette két és fél éves kisfiát, és nemtörődömségével a többi gyermekét is veszélyeztette.

Halálra éheztette súlyos fogyatékkal élő gyermekét egy házaspár. A felelőtlen szülők a másik három gyermeket is veszélyeztették. Az anyát 18, az apát 16 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, amely kimondta azt is: egyikük sem bocsátható feltételesen szabadságra – írja az MTI.

Az ítélettel megvonták mindkét szülő felügyeleti jogait, továbbá véglegesen eltiltották őket minden olyan foglalkozástól, amely során 18 év alatti nevelését, felügyeletét, gyógykezelését végeznék.

A házaspár nem gondoskodott megfelelő módon a gyerekek ellátásáról és neveléséről, rendszeresen bezárták, órákra magukra hagyták őket, a súlyos testi fogyatékossággal született kisfiút pedig gyakran ütötték, a halála előtt legalább négy hónapon keresztül éheztették is.

A kisfiú csontra soványodott, izomzata szinte teljesen elsorvadt,

és noha halálát közvetlenül egy bakteriális fertőzés, gennyes tüdőgyulladás okozta, az orvosszakértői szakvélemény szerint a folyamatos éheztetés miatti legyengült állapota is a halálához vezetett volna.

A bírósági tárgyaláson felmerült, vajon mennyire hibáztathatók a családdal kapcsolatba került szociális és egészségügyi szakemberek – védőnő, háziorvos, család- és gyermekvédelmi szolgálat – azért, mert nem vették észre, hogy a gyermekek veszélyben vannak.

Az ítéletben a törvényszéki bíró emlékeztetett arra, hogy a Covid-járvány idején a szakembereknek is kapcsolattartási nehézségeik voltak, illetve a szülők mindent megtettek azért, hogy mulasztásaik ne derüljenek ki: az elhanyagolt lakást kitakarították, a gyerekeket a látogatások előtt megmosdatták.

A szakemberek felelőssége is felmerült

Az orvosszakértői vélemény szerint azonban a kisfiú halála előtt néhány héttel a szakembereknek már látniuk, tapasztalniuk kellett volna, hogy a két és fél éves kisfiú egészségileg milyen rossz állapotba került, a súlya 8 kilóra csökkent.

A törvényszék az ítéletben megállapította: a szülők fizikailag és érzelmileg is elhanyagolták a gyermeket, nem vitték orvoshoz, amikor bakteriális fertőzés miatt gennyes tüdőgyulladásban szenvedett, a kisfiú végletesen legyengült állapota hozzájárult a halálához.

A bíróság rámutatott: az emberölés bűncselekménye mulasztással is megvalósítható. Az ölési szándékot pedig alátámasztotta az anya korábbi vallomása, amelyben a vádlott kimondta: 

elhatároztam, hogy nem törődöm vele, és tudtam, hogy ebbe bele fog halni

– idézte a pénteki tárgyaláson a bíró.

Az elsőfokú ítélet ellen az asszony és védője, valamint az apa és védője is a büntetés enyhítéséért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn az esetleges fellebbezés bejelentésére. Az ítélet nem jogerős.

Rovatok