Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Ez leleplezi a rendszer erkölcsi züllöttségét

2024. február 10., szombat 10:33 | aznap frissítve

Karácsony Gergely szombat délelőtt, Budapesten tartott kampányindító rendezvényt. A főpolgármester többek között a köztársaságpártiságról, a Fidesz üzenetéről, valamint az egészségesebb élet lehetőségéről beszélt.

Karácsony Gergely szerint nehéz, de eredményes évek vannak mögöttük, és büszke a „köztársaságpárti szövetségre”. Barabás Richárd újbudai alpolgármester kérdésére, hogy mit jelent köztársaságpártinak lenni, a főpolgármester kifejtette: a köztársaság nem egyszerűen államforma, „a köztársaság azt jelenti, hogy jól bánunk egymással, politikai közösséget alkotunk, hogy úgy bánunk egymással, ahogy a saját családtagjainkkal szeretnénk bánni. Látva azt a vergődést, amit a magyar politika csinál, kiradírozták az alkotmányból a köztársaság szót, száműzték a köztársaság gondolatát, ezért fontos, hogy Budapest köztársaság maradjon. Ez a gondolat az, amiért érdemes nap mint nap küzdeni”.

A főpolgármester leszögezte, ez nem azt jelenti, hogy Budapestnek ki kellene válnia az országból, Budapest azért köztársaság, hogy „előbb-utóbb egész Magyarország az legyen, hogy a köztársaságnak legyen egy óvóhelye. Budapest nem az országból akar kiválni, hanem abból a rendszerből, aminek az elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek”.

Karácsony Gergely szerint nem hiba történt a kegyelmi ügyben, hanem ez a rendszer, „meg akarják mondani mindenkinek, hogy ki a nemzeti oldal, ki a nemzetietlen, ki áll a jó oldalon, ki áll a rossz oldalon. Előbb-utóbb minden relatívvá válik, mert nincs erkölcsi alapja a politikájuknak. Ha a politika elveszíti erkölcsi gyökereit, akkor nincs mihez viszonyulni”. A főpolgármester szerint ez leleplezi a rendszer „erkölcsi züllöttségét”.

„A Fidesznek hadüzenete van”

Karácsony Gergely pletykákat hallott arról, hogy ki lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje, de „a Fidesznek nem csak jelöltje nincs, hanem ajánlata sincs Budapestnek, sőt, hadüzenete van”. A főpolgármester szerint az, hogy a volt közlekedési államtitkár, a kormányszóvivő, egy volt sportoló, vagy az űrkutató lesz a jelölt, „mindegy, mert Budapesten az a politika, amit ők képviselnek, megbukott”.

„Most olyan országban élünk, hogy kezd az életünk a politikáról szólni” – vélekedett Karácsony Gergely, akinek az az ajánlata, hogy a politikának kell szólnia az életünkről, nem fordítva.

A főpolgármester plusz öt év bizalmat kért, és vállalta, ha tovább tudják csinálni, belátható időn belül a budapestiek várható élettartama öt évvel hosszabb lesz, „egészségesebben fogunk élni ebben a városban”.

Karácsony Gergely az egészségesebb élet több aspektusát is említette:

„Lemondott már?”

Karácsony Gergely úgy látja,

ebben az országban nem lehet élni, egyszerűen borzalom, ami zúdul ránk. Kezdünk begubózni, mert olyan borzasztó ebben az országban létezni a közhangulat miatt. Ezen lépjünk túl, ez az ország és ez a város csodálatos.

A főpolgármester úgy látja, várost vezetni elsősorban azt jelenti, hogy közösséget kell építeni, majd hangsúlyozta: nem a gyűlölet tartja össze őket, hanem egymás elfogadása egy közös hazában.

Karácsony Gergely kitért arra is, hamis látszatot kelt a kormány azzal, hogy „van magyar érdek, és van európai érdek, ennek a kettőnek pedig nincs köze egymáshoz. Az erős Európa a felzárkózási esélyünk, arról kellene beszélni, hogy legyen erősebb a szociális pillér, a magyarok ezzel járnak jól”. A főpolgármester kijelentette: „A kormány ne veszélyeztesse a budapestiek pénzét azzal, hogy marhaságokkal traktálja az európai döntéshozókat”. „Lemondott már?” – kérdezte a beszélgetés végén Barabás Richárdtól Karácsony Gergely, Novák Katalinra utalva.

(Borítókép: Karácsony Gergely a kampányindító rendezvényén 2024. február 10-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok