Index Vakbarát Hírportál

Mikor és hogyan választják meg Novák Katalin utódját?

2024. február 10., szombat 17:34

A lemondó Novák Katalin utódjáról az Országgyűlés dönt majd, a képviselők egyötödének írásbeli ajánlása szükséges a jelöltséghez. Az új köztársasági elnököt a leköszönő államfő megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, a parlament kétharmados többségének szavazatára van szükség hozzá. Mutatjuk az új államfő megválasztásának menetrendjét.

Ahogy arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök szombaton délután bejelentette lemondását, miután a hazai közéletben rég nem látott nagy port kavart legutóbbi kegyelmi döntése. Mint ismeretes, K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményéért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Az Alaptörvény szerint államfőnek bármely, harmincötödik életévét betöltött magyar állampolgár megválasztható. Az elnököt legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani; ezért sem jelölhették ismét Áder Jánost 2022-ben.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény értelmében az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez azonban szükség van az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is. A parlament tizenöt napon belül kérheti az államfőt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha az elnök elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg.

AZ ÚJ ÁLLAMFŐ MEGVÁLASZTÁSÁIG AZ ELNÖKI TISZTSÉGET IDEIGLENESEN AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE, JELEN ESETBEN KÖVÉR LÁSZLÓ LÁTJA EL. AZ Ő HELYÉT PEDIG A VISSZATÉRÉSÉIG VALAMELYIK HELYETTESE TÖLTI BE.

Az új államfőt a korábbi elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani. Az új államfő megválasztását jelölés előzi meg, amelynek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges.

Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatát megkapta. Ha az első szavazás eredménytelen volt, akkor második szavazást kell tartani. A második szavazás alapján, amelyen a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet szavazni, a megválasztott köztársasági elnök az, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha netán a második szavazás is eredménytelenül zárul, akkor ismételt jelölés alapján új választást kell tartani.

Rovatok