Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor pártja szerint több kell Novák Katalin lemondásánál

2024. február 10., szombat 19:41

A Második Reformkor (2RK), a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján is reagált Novák Katalin és Varga Judit lemondására.

A Vona Gábor vezette 2RK szerint Novák Katalin az egyetlen lehetséges döntést hozta.

A kegyelmi döntésével keletkezett kettős válsághelyzet – a köztársasági elnöki hivatal és a gyermekvédelmi rendszer iránti bizalom megroppanása – azonban a lemondásával nem szűnt meg

– közölte a Második Reformkor. A párt továbbá két javaslatot is tett:

  1. „A köztársasági elnököt közvetlenül a társadalom választhassa! Ehhez módosítsuk mielőbb az Alaptörvényt, hogy a jövőben ne a mindenkori kormány bábja, hanem az emberek embere legyen az államfő!”
  2. „A Második Reformkor jövő hétre összehívja a Gyermekvédelmi Kerekasztalt civil szervezetek és érintett áldozatok részvételével. A kerekasztal célja, hogy két hónapon belül egy átfogó és hatékony gyermekvédelmi javaslatot dolgozzunk ki az ország számára.”

Ne a Fidesz, hanem a nép válasszon

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke „a magyar emberek nevében” azt követeli, hogy Novák Katalin köztársasági elnök utódját ne a Fidesz, hanem a nép válassza meg.

Pártja azt is követeli, hogy „hozzák nyilvánosságra az összes, Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét, és a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre”.

A Mindenki Magyarországa Néppárt üdvözli Novák Katalin döntését, „amely helyes lépés, de nem elegendő”, Márki-Zay Péter szerint Novák Katalin nem egy véletlen hiba miatt mondott le, „hiszen pontosan tudta, mit csinál”.

Varga Judit lemondását elkésettnek nevezte a pártelnök:

Neki a Schadl–Völner-ügyben a vádlottak padján a helye. A valódi felelős mindkettőjük főnöke, Orbán Viktor, akinek az utasításait követik betűről betűre, szóról szóra. Jellemző, hogy Novák csak a szavazóktól kért bocsánatot, és nem az áldozatoktól.

A Jakab Péter által alapított Nép Pártján közölte:

Egy elnöknek és egy miniszternek vége! Jöhet a többi pedofilvédő, Orbánnal az élen! Oszlassuk fel a parlamentet!

Szombat kora este Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette a lemondását; Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint mindketten felelősségteljes döntést hoztak, a parlamenti ellenzéki pártok reakcióiról ebben a cikkünkben számoltunk be, szintén közvetlen államfőválasztást sürgetnek.

Rovatok