Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn megkezdődik az idei lomtalanítás Budapesten

2024. február 11., vasárnap 18:10

Mint azt 1967 óta a fővárosiak megszokhatták, a Hulladékgazdálkodási Divíziók munkatársai kerületről kerületre haladva idén is megszabadítják a lakosságot nagy darabos hulladékaiktól.

Az idei lomtalanítási program február 12-én, hétfőn Csepelen (XXI. kerület) kezdődik, majd Belváros-Lipótváros (V. kerület), Budavár (I. kerület) és a XVI. kerület következik. A hulladékgazdálkodási társaság a lomtalanítási tervet, a körzeteket és a kapcsolódó tájékoztatást is a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve szervezi.

Ahhoz, hogy ez a lakosság számára kényelmes szolgáltatás a környezeti szempontokat és a körforgásos hulladékgazdálkodás elvárásait is érvényesítse, a társaság kifejezetten kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, ami nem gyűjthető szelektíven, és amely nem károsítja a környezetet.

A lomtalanítást követően elvégzik az úttest takarítását, ugyanakkor

az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

A budapesti háztartások a nagy darabos lomhulladékoktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 600 kg mennyiségig.

A hulladékudvarok szolgáltatásait magyarországi lakosok magyarországi lakcímkártya / tartózkodási engedély / hatósági bizonyítvány / regisztrációs igazolás / bejelentőlap egyikének bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe – tette közzé honlapján a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Rovatok