Index Vakbarát Hírportál

Zivatar, szél, eső – ezt hozza a hét utolsó napja

2024. február 11., vasárnap 06:50

Az ország nagy részén borús idő, sok csapadék várható. A szelesebb tájakon erősen romolhat a hő- és komfortérzetünk, annak ellenére, hogy néhol akár 20 fok is lehet. Kettős fronthatás veszi igénybe a frontra érzékenyek szervezetét.

Az ország nyugati, északnyugati, északi tájain folytatódik a borult, esős idő, másutt a felhőzet felszakadozása után erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Délkeleten a legkisebb a csapadék esélye, míg a Dél-Dunántúl–Észak-Alföld vonalban elszórtan lehetnek záporok. Elsősorban e vonal környezetében zivatarokra is számottevő esély nyílik, délután főként délnyugaton, majd másutt is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 9 és 14, délkeleti felén 15 és 20 fok között alakul.

A déli, délnyugati szél elsősorban az Alföldön lesz erős, a Viharsarokban viharos. Estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, és átmeneti mérséklődés után újra megélénkül a szél.

Zivatar miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki

Széllökés miatt szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar vármegyékben, valamint 20 millimétert meghaladó csapadék miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala vármegyékre  – olvasható a HungaroMet előrejelzésében.

Kettős fronthatás várható, nagy lesz az infarktusveszély 

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentéséből kiderül: a kettős front miatt megterhelő napra készülhetnek a frontérzékenyek. 

Sokaknál jelentkezhet fejfájás, szédülés, alvászavarok. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás. Rosszullét, nehézlégzés is kialakulhat, nagy lesz az infarktusveszély.

A többfelé szeles idő miatt tovább erősödhet a fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat, valamint a szélnek köszönhetően romlik hő- és komfortérzetünk.

Rovatok