Index Vakbarát Hírportál

Egy ózdi férfi felgyújtotta ismerőse autóját, mert haragban voltak

2024. február 12., hétfő 15:51

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen közveszély okozás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt. Az elkövető elszámolási vita miatt haragos viszonyban volt a sértett férfival, marihuánát fogyasztott, majd hajnalban a férfi autójához ment, kerekeinél éghető tárgyakat elhelyezve tüzet gyújtott.

Az ügyészség vádirata szerint a vádlott elszámolási vita miatt haragos viszonyban volt egy férfi ismerősével. Az elkövető 2022 áprilisában, éjszaka marihuánát fogyasztott, majd hajnalban az ózdi lakásán étolajos flakonokat és papírtörlőt vett magához, és elment a haragosa által lakott társasházhoz, amelynek parkolójában állt a férfi autója. A gépjármű a ház alatti garázssoron parkolt, a garázsajtótól mintegy 40 cm távolságra.

A vádlott az autó bal hátsó és első kereke előtti aszfaltra különféle éghető tárgyakat helyezett el, amiket meggyújtott.

A tűz tovább terjedt az autó hátsó részébe, amely részben kiégett. A tulajdonos lakásából észlelte a tűzzel járó hanghatásokat, és látta a felcsapó lángokat is, ezért értesítette a tűzoltóságot. A tűzoltók a gépkocsi tüzét még azelőtt eloltották, hogy annak környezetét és személyek életét, testi épségét veszélyeztette volna. Ha a tűz a gépkocsi utasterére is kiterjed abból a lángok átterjedhettek volna a garázsajtóra, később a garázsra, onnan pedig a garázs fölötti lakásba is.

A vádlott cselekménye folytán személyi sérülés nem történt, azonban a tűz tovább terjedése esetén annak reális veszélye fennállt. A cselekmény következtében félmillió forint összegű kár keletkezett.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtön büntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Rovatok