Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fekete-Győr Andrást

2024. február 12., hétfő 11:21

Az ügyészség a 2018. decemberi, a rabszolgatörvény elleni demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emelt vádat Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András ellen. 2023 májusában az elsőfokú ítéletben felmentették mindkettejüket a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, de az ügyészség fellebbezett, így most másodfokon született döntés az ügyben.

Hétfőn reggel ismételten bíróság elé kellett állnia a Momentum két képviselőjének, Szarvas Koppány Bendegúznak, valamint Fekete-Győr Andrásnak, amiért az ügyészség vádja szerint még 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetéseken rátámadtak a rendőrökre.

Ezek szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amelyet – miután az már nem szikrázott, csak füstöt árasztott magából – a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott. Másnap az I. rendű vádlott – ezúttal a II. rendű terhelt, Fekete-Győr András társaságában – újfent megjelent egy Kossuth téri demonstráción, amikor mindketten meggyújtottak pirotechnikai eszközöket, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, az I. rendű vádlott többet, míg a II. rendű vádlott egyet a rendőrök felé dobott.

A Fővárosi Törvényszéken először a személyi körülményeikről kellett nyilatkozniuk, majd az ügyészség ismertette a fellebbezést. Ismert, hogy korábban az elsőfokú ítéletben felmentette a két politikust a vádak alól az eljáró bírónő, ám az ügyészség fellebbezett a súlyosításért. Akkor a két vádlott úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy elégedettek voltak az ítélettel, de számítottak az ügyészségtől erre a lépésre.

Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre. A védők beszéde után ismét az utolsó szó jogán szólalhatott fel a két vádlott, elsőként Szarvas Koppány Bendegúz mondta el, hogy nem ártott senkinek, és ilyen a szándékában sem állt. Fekete-Győr András csatlakozott az elmondottakhoz, valamint hozzátette, hogy ő csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor részt vett a tüntetésen.

Lévárdi Ferenc bíró ismertette a Fővárosi Törvényszék másodfokú ítéletét, amivel megváltoztatták az elsőfokú bíróság határozatát, e szerint

hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös mind a két vádlott.

Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a döntés meghozatalához. Szarvas Koppány Bendegúz szintén gondolkodási időt kért, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Reagált a Momentum

Az ítélethirdetés után a Momentum közleményben reagált az ítéletre. Mint írták: „pedofilok segítőjét szabadon engedik, miközben családapákat börtönbe küldene a rezsim”. Hangsúlyozták, fellebbeznek. Fekete-Győr András közleményében azt írta, 2023 májusában a bíróság első fokon már kimondta, hogy nem követett el semmiféle bűncselekményt.

Ezt ma a másodfokú bíróság sem vitatta: kimondták, hogy nem történt hivatalos személy elleni erőszak. Ennek ellenére ma az elsőfokú ítélettel szemben elmarasztaló ítélet született az ügyben. Hogyan történhetett mindez?

– tette fel a kérdést. Úgy folytatta, miután „a Polt Péter uralta ügyészség is megértette, hogy az erőszak képtelen vádja semmilyen módon nem fog megállni, újabb aljas támadásba kezdtek”.

A rogáni propaganda mindenkit besározó módszerével azt a cinikus vádat találták ki, hogy én magam hiába nem követtem el hivatalos személy elleni erőszakot, a viselkedésem szerintük másokat bátoríthatott arra, hogy erőszakoskodjanak

– fogalmazott. „Azt hiszem, kevesek számára kérdés, mennyire kifacsart és erőltetett ez az érvelés. Könnyen belátható, hogy ez nonszensz, kicsavart jogászkodás, aminek ugyan ma helyt adott a bíróság, de természetesen visszük tovább az ügyet, fellebbezünk, mivel ártatlan vagyok, ahogyan ezt már az elsőfokú bíróság is kimondta” – jelentette ki.

Szerinte az elmúlt napokban történtek után „az Orbán-rezsim mindent megpróbál, hogy elterelje a figyelmet a fideszes pedofilbotrányról: egy családapát hatodik éve hurcolnak meg mondvacsinált okokkal, és fenyegetnek börtönbüntetéssel, miközben a gyerekek ellen elkövetett pedofil bűncselekmények – az Orbán-családhoz ezer szállal kötődő – eltussolóit felmentik és szabadon bocsátják”.

Van egy üzenetünk Orbán Viktornak: bárhogy is próbálkozzanak, citáljanak bíróság elé koncepciós perekkel, a modern hazafiakat nem fogják megfélemlíteni, és soha, de soha nem fogják elhallgattatni

– üzente a miniszterelnöknek Fekete-Győr András.

Rovatok