Index Vakbarát Hírportál

Uniós pénzeket nyúlt le a korrupciós hálózat Magyarországon, vádat emeltek ellenük

2024. február 12., hétfő 13:31

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) „a korrupció útján” szerzett pályázati támogatások ügyében. Az igényelt támogatások összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot, az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat és mintegy 400 oldalas vádirat keletkezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség „54 személy ellen – 25 jogi személy érintettségével – emelt vádat »vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények« miatt a Budapest Környéki Törvényszéken”.

A tájékoztatás szerint az ügyben 108, európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további 8 hazai forrású – az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott – pályázat érintett.

A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel.

A rendszer lényege szerint ezen személy az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását

– írták.

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást, és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat mintegy 400 oldalas – ismertette a főügyészség.

A vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség mintegy egymilliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett.

Vagyonelkobzás biztosítása céljából a terheltektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon – az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó – vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal

– írták a közleményben.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek – tudatta a főügyészség.

Rovatok