Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nincs vége a melegrekordhullámnak

2024. február 12., hétfő 13:18

Országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg vasárnap is – közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Vasárnapra virradóra egy peremciklon érte el az országot, aminek előterében erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő következtében ismét több új melegrekord született.

Hozzátették, vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum-hőmérsékleti szélsőértéket.

Emellett Sándorfalva Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az idő vasárnap virradóra, hogy a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban mérték Pannonhalmán.

A főváros sem maradt ki a „rekordözönből”, a ciklon érkezése előtt, még szombaton Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amivel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született.

Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot – ismertették.

Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket – olvasható a HungaroMet honlapján.

Rovatok