Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott Balog Zoltán levele, ezt írta a kegyelmi ügyről

2024. február 12., hétfő 20:33 | aznap frissítve

Az ATV vendége volt Gégény István, a Szemlélek című keresztény lap igazgatója, aki elmondta, Novák Katalin lemondása után Balog Zoltánnak is magyarázatot kellene adnia arra, hogy milyen szerepe volt a kegyelmi ügyben. Az utóbbi napokban több sajtócikk is született a volt miniszter érintettségéről, aki Novák Katalin mentora és főnöke is volt korábban. Frissítés: utóbb több további fejleménye is volt az ügynek.

Balog Zoltán neve először egy múlt hét pénteki cikkben került elő az üggyel összefüggésben. Akkor még az az információ jelent meg a sajtóban, hogy Balog Zoltán közvetített Orbán Viktor és Novák Katalin között azután, hogy február elején kitört a botrány az ügy miatt.

Ehhez képest vasárnap már teljesen más volt a felállás: Kibeszélő című podcastműsorunkban felvetődött, hogy a kegyelmi ügynek volt egy református szála.

Eközben a Direkt36-nak és a Telexnek több kormányközeli forrás állította egybehangzóan azt, hogy Balog Zoltán volt az a személy, akinek a lobbizására Novák Katalin a kegyelem megadása mellett dönthetett (miközben Varga Judit tárcája – a nyilatkozó források szerint – nem javasolta ezt).

Ezzel kapcsolatban hívták be az ATV Start műsorába Gégény Istvánt, a Szemlélek lapigazgatójat is, aki – az ATV-csoporthoz tartozó naphire.hu szemléje szerint – elmondta, erkölcsi válságba került az ország, és Balog Zoltán református püspöknek sok mindent kellene tisztáznia.

Önmagában az, hogy kegyelmi ügyeket gyakorol egy államfő, és azt valamilyen kommunikációval összekötik egy egyházi vezető érkezésével, nem problémás. Viszont így, hogy tudjuk, mi történt, nem lehet szó nélkül elmenni mellette, főleg úgy, hogy Ferenc pápa a megválasztása óta kiemelt figyelmet fordít a kiskorúak védelmére – vélekedett Gégény István.

Hozzátette, az ügy politikai olvasata szerint Novák Katalin vállalta a felelősséget, és lemondott, de azok, akik nem a „politikai kereszténységben” hisznek, továbbra is megbántva érezhetik magukat. Mint mondta, személy szerint örülne annak, ha lenne üzenet, magyarázat a társadalom, főleg a keresztények felé az ügyben.

Máskor olyan bátran meg tudnak szólalni az egyházak vezetői Magyarországon

– fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, az ügy erkölcsi dimenziójában az egyházaknak is utat kellene mutatnia a társadalom részére. 

Megjegyezte azt is, hogy Novák Katalintól a hibája ellenére nem szabad elvitatni, hogy sokkal együttérzőbben fordult a társadalom tagjai, különösen az elesettek felé, mint a Fidesz által 2010 óta kinevezett két elődje. Mint mondta, Balog Zoltán református püspöknek a Novák Katalin melletti kiállása is erre vonatkozott. 

A püspökkel kapcsolatban azonban azt is megjegyezte, ha valaki, akkor ő pontosan ismeri, „hogyan működnek a politika fogaskerekei”, tudja, kik hozzák ezeket a döntéseket, ezért ő lehetne az, aki most magyarázattal szolgálhatna az ügyben. Mint mondta, az lenne a legjobb, ha Balog Zoltán vagy Novák Katalin tisztába tennék azt a kérdést, hogy valóban az egyházi vezető volt-e a „kezdeményezője, előmozdítója” az elnöki kegyelemnek. A teljes műsor itt visszahallgatható:

Balog Zoltán egyelőre nem nyilatkozik, újabb cikk jelent meg az érintettségéről 

A volt miniszter Novák Katalin lemondása után alig két órával posztolta a Facebookján, hogy kiáll mellette. Azóta viszont egyáltalán nem nyilatkozott a történtekről, sem a sajtónak, sem a közösségi oldalán.

Eközben hétfő este a 444 közölt egy újabb cikket, amelyben arról írtak, hogy az ő információik szerint is nagy szerepe lehetett Balognak Zoltánnak a kegyelmi kérvényben. Azt írták, hogy 2023. április 23-án – tehát négy nappal 27-én történt kegyelemadás előtt –

Balog Zoltán szervezett egy találkozót Novák Katalin és K. Endre felesége között.

A lap szerint a püspök régóta ismeri az erdélyi református családból származó K. Endrét, aki „benne volt Balog körében”. Úgy tudják, Orbán Viktor is azt várja most Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget. A 444 is kereste a volt minisztert mindezzel kapcsolatban, de választ nem kaptak tőle. Később a Sándor-palota közleményt adott ki, amelyben arról írtak, hogy Novák Katalin sem K. Endrével, sem a feleségével nem találkozott.

Egy kolostorban megtalálták Balog Zoltánt, hamarosan nyilatkozatot tesz

Frissítés: Szintén a 444 számolt be egy későbbi cikkben arról, hogy egy „burgenlandi ortodox kolostorba” vonult vissza Balog Zoltán, ott találták meg hétfő este (a püspök ezt a visszavonulást egy múlt heti Facebook-posztban jelezte). Balog Zoltán most azt mondta:

Holnap szeretnék egy nyilatkozatot tenni, és ezt eljuttatom önökhöz.

Arról, hogy mi lesz a nyilatkozatban, nem beszélt, de keddre válaszokat ígért. „Ezen már nem fog múlni, nem?” – tette fel a kérdést Balog Zoltán, majd utalt arra is, hogy püspöktársaival is szeretne még egyeztetni a keddi nyilatkozat előtt. 

Havasi Bertalan: Ez hírlapi kacsa 

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan reagált a 444-nél megjelent értesülésre, miszerint Orbán Viktor azt várja most Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget.

A baloldali sajtóban megjelent híresztelés Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban ostobaság, hírlapi kacsa. A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat

– közölte a sajtófőnök. 

Kiszivárgott Balog Zoltán levele, amelyet a reformátusoknak írt 

Hétfőn késő este a Telex hozzájutott egy levélhez, amelyet Balog Zoltán írt a református egyhéz tagjainak.

„Azért szólítalak meg Titeket levelemben, mert Nektek szeretnék számot adni, mert mi hordozzuk a felelősséget egyházunkért. Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni. Bízzatok a lelkipásztori találkozások lehetőségében, legyetek türelmesek, és imádkozzatok!” –kezdte a levelét a püspök. Majd kitért arra is, hogy Novák Katalin tanácsadói testületében nem az egyházat képviselte. 

Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

– írta, hozzátéve, hogy „2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került”.

Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk. Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről

– írta Balog Zoltán a Telex által megszerzett levélben.  

(Borítókép: Balog Zoltán Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban 2023. december 25-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok