Index Vakbarát Hírportál

Gyárfás Tamás: A semmiért nem ítélhetnek el

2024. február 13., kedd 08:59

Gyárfás Tamás producer, az úszószövetség volt elnöke a múlt heti ítélethirdetés után az ATV Start vendége volt. A műsorban többek között pontosítani akarta ügyének részleteit, és azt is elárulta, hogy szerinte másodfokon felmentik, mert „a semmiért” nem ítélhetik el.

Mint megírtuk, csütörtökön elítélte a bíróság Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosságban való részvétele miatt, majd az ügyész már a letartóztatását kezdeményezte. Hosszú órákon át tartott az ítélet ismertetése, ami hatalmas ütésként érte az úszószövetség egykori elnökét. Az ügy elsőrendű vádlottját az évekkel ezelőtt előkerülő hangfelvételek miatt is ítélte el a törvényszék.

A hét év fegyházra ítélt producer az ATV Start műsorában azt mondta, azért nem próbálta cáfolni a róla szóló híreszteléseket, mert egy szóbeszéd miatt szörnyű magyarázkodni. Mint mondta, ő jelentkezett a műsorba, hogy pontosítson egy dolgot az ügyével kapcsolatban, ahol egy hangfelvételt is bemutatott, amivel saját ártatlanságát kívánta bizonyítani.

Gyárfás Tamás elmondása szerint a bíróság ítélete után a közvéleményben az maradt meg, hogy amikor Portik Tamás azt mondta neki, hogy Fenyő Jánossal „csináljanak valamit”, arra ő széttárja a karját, és tudomásul vette Portik szándékát. Mint mondta, az ítélet szerint emiatt lett ő bűnsegéd, de ez valójában nem így történt.

A producer elmondása szerint Portik valóban felkereste őt még egy korábbi adócsalással kapcsolatos ügye miatt, és felajánlotta neki, hogy kapcsolatai révén segít Gyárfásnak az ügy lezárásában. Majd Portik később újra felkereste, és elmondta, hogy nem tud segíteni, csak pénzért. Gyárfás azonban nem fizetett.

Azt elismerte, hogy ebben az ügyben valóban széttárja a karját, de az nem a Fenyő Jánossal kapcsolatos kijelentésre történt.

A műsorban azt is elárulta, hogy Tasnádi Péter szerinte csak híresztelte azt, hogy Gyárfás fizetett neki, mivel a szembesítéskor Tasnádi azt mondta neki, hogy csak le akarta őt húzni. Elmondása szerint az ügy ezen része nagyon kaotikus, mert még „a bűnözők között is van etikett”, és nem adják fel a megbízójukat.

Gyárfás Tamás arról is beszélt, hogy szerinte másodfokon a bíróság felmenti majd őt, mert „a semmiért nem ítélhetik el”.

Az ügyészség szerint Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot. Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik Jozef Rohácnak adta ki a feladatot, aki végre is hajtotta a gyilkosságot.

Rovatok