Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel szerint alkotmányellenes úton mondott le Novák Katalin

2024. február 13., kedd 07:38

Karsai Dániel alkotmányjogász szerint alkotmányellenes volt Novák Katalin lemondásának módja – pontosabban az, hogy a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz köti a lemondást.

„A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre. Nyilvánosan sosem ismerném ezt be, de kiváló ügyvéd kollégám, dr. Kiss Dániel hívta fel rá a figyelmem” – írta közösségi oldalon Karsai Dániel.

Az alkotmányjogász azzal magyarázza kijelentését, hogy az Alaptörvény szerint az elnöki megbízatásnak az elnök lemondásával azonnal meg kellene szűnnie, ugyanakkor a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény azt írja, hogy a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell, ami döntése megfontolására kérheti az elnököt.

A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes

– magyarázza álláspontját Karsai Dániel.

Karsai Dániel alkotmányjogász korábban arról nyilatkozott, hogy úgy látja, a köztársasági elnök viszonylag szűk hatáskörei és a közvetlen államfőválasztás között alkotmányjogi szempontból feloldhatatlan ellentmondás feszül, ezért ezt az ötletet el kell vetni.

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nemrég Magyar Péternek, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férjének is üzent, aki szombaton, Novák Katalin köztársasági elnök és exfelesége lemondását követően lemondott az állami cégekben viselt pozícióiról, mivel elmondása szerint „nem akar tovább részese lenni ennek a rendszernek”.

Karsai Dániel úgy reagált: „Minden tiszteletem és megbecsülésem Magyar Péter kolléga úré (Magyar úr is ügyvéd). A vele készült Partizán-interjúban ugyanakkor hangot adott azon félelmének, hogy nem áll mellette senki. Én ezennel kijelentem, hogy nincs egyedül. Én mellette állok.”

Rovatok