Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz könnyű nyarunk az elmúlt fél év időjárása alapján

2024. február 13., kedd 09:34

Az elmúlt fél év csapadékos időjárása miatt idén hatalmas szúnyoginvázió várható, mivel a talajról a víz nem tudott elszivárogni, ez pedig kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének és a szúnyogok szaporodásának.

Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus az InfoRádióban elmondta, hogy 2024-ben hatalmas szúnyoginvázióra lehet számítani.

Az entomológus megjegyezte, hogy egyelőre nincs probléma, ugyanis az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt csak az áttelelő szúnyogok jöttek elő, de ezek elpusztulnak vagy visszavonulnak a védett helyeikre, amint lehűl az idő.

Nagyobb invázióra akkor kell számítanunk, amikor a magasabb hőmérséklet miatt a klasszikus lárvatenyésző helyeken is megindul a felmelegedés, a lárvák pedig kirajzanak.

Az elmúlt fél év csapadékos időjárás miatt most sokkal több szúnyoglárva jelent meg.

Zala és Vas vármegyében, valamint az Alföld egyes területein pedig a belvízterületek miatt már a kevesebb csapadék sem tud elszivárogni, ez pedig kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének és a szúnyogok szaporodásának.

A szakértő szerint a szúnyoggyérítést feltehetőleg márciusban kell majd elkezdeni.

A jelenlegi csapadékviszonyok azt vetítik előre, hogy lesz gondunk a következő időszakban. (...) Szúnyog szempontjából nem az aktuális, hanem az időszaki csapadék a meghatározó

– mondta Sáringer-Kenyeres Tamás. Hozzátette, hogy akár már a tavasz elején el kell kezdeni a biológiai védekezést, a főszezonban pedig a kémiai védekezést.

Rovatok