Index Vakbarát Hírportál

Letörte a sorompót egy figyelmetlen sofőr Jobbágyiban

2024. február 13., kedd 13:32

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 72 éves jobbágyi férfi ellen, aki figyelmetlenül hajtott egy vasúti átjáróba, és a már leengedett sorompó rúdját letörte.

A vádirat szerint a férfi 2023. szeptember 15-én 18:20 körül Jobbágyiban vezette gépkocsiját egy vasúti átjáró felé. A vasúti váltókezelő egy érkező személyvonat miatt már lezárta a sorompó rúdjait, a vádlott azonban a leengedett sorompót a szemből sütő lenyugvó nap miatt nem észlelte, és a csapórúdnak ütközött, azt félig le is törte.

A megrongálódott sorompók az ideiglenes helyreállításig nem voltak biztonságosan használhatóak, ezért 22 óra 30 percig egy fedező őr biztosította a vasúti közlekedés biztonságát, a korábbinál lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett.

A gépkocsivezető megszegte a KRESZ vasúti átjáróra vonatkozó rendelkezéseit, amikor az nem fokozott óvatossággal közelítette meg, az átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek nem tett eleget, és a leengedett sorompó ellenére nem állt meg, mindezzel a közeledő vonat személyzetének és utasainak testi épségét és a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A MÁV Pályaműködtetési Igazgatósága szerint a figyelmetlen sofőr a vasúttársaságnak 95 983 forint kárt okozott.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze a büntetlen előéletű férfival szemben gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni vétség miatt emelt vádat, amelyben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. A büntetőjogi szankción túl a saját gépkocsijában keletkezett kárt is neki kell viselnie.

Rovatok