Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Bige Lászlót a vádak alól

2024. február 14., szerda 15:20

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette a vádlottat a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette.

A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak, a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

A váddal szemben – attól eltérő tényállást megállapítva –, az elsőfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el a vádlottól, így a vesztegetés nem volt igazolható.

A Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le az eljárást. A bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve értékelte.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel, és ennek részletes indoklását is kifejtette. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak az eljárás során, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős – írta a szóvivő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. decemberben gyanúsította meg Bige Lászlót: kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével.

Emiatt az ügy miatt őrizetbe is vették a nagyvállalkozót, majd bűnügyi felügyelet alá helyezték, és házi őrizetet rendeltek el.

Egy évvel később Bige László cége, a Nitrogénművek Zrt. az MTI-hez eljuttatott egy közleményt, amelyben tudatta, hogy a nagyvállalkozó 2021. április 28. napjától a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll.

A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője megerősítette, hogy „B. L. T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét” megszüntették, mivel fenntartása már nem volt indokolt, az elrendelését megalapozó tanúkihallgatásokat az ügyészség már lefolytatta.

Bige Lászlót 2020. december 15-én vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét.

Az ügyészség korábban úgy fogalmazott, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018 előtt éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, amelynek egy részét – utasítására – valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedőcég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott.

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2023 áprilisában mentette fel először a vállalkozót a vádak alól. A „műtrágyakirályként” is ismert Bige László a kezdetektől fogva tagadta az őt ért vádakat, és állította, hogy nem követett el bűncselekményt. 

Rovatok