Index Vakbarát Hírportál

IDEA: A kegyelmi ügy épp akkor érte a Fideszt, amikor elkezdett túljutni a népszerűségvesztésén

2024. február 14., szerda 13:58

Az IDEA Intézet 2024. január 31. és február 9. között készített reprezentatív felmérésének eredményei szerint a kegyelmi ügy kirobbanása és eszkalációja éppen akkor érte a Fidesz–KDNP-t, „amikor úgy tűnt, hogy a párt kezd túljutni a tavalyi évben mindvégig tapasztalható, lassú népszerűségvesztésén – legalábbis annak mélypontján”.

Az IDEA hangsúlyozta, hogy február eleji számaik a Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő lemondásához vezető kegyelmi botrány eszkalációját közvetlenül megelőző időszakra vonatkoznak. Ez alapján a pártpreferenciákban minimális mértékű elmozdulások történtek az elmúlt egy hónapban, de az IDEA Intézet vizsgálatai szerint a kormánypártok támogatottsága hónapok óta most mozdult el először felfelé.

Február elején a felnőtt népesség tagjainak 27 százaléka szimpatizált a Fidesz–KDNP-vel, ez az arány legutóbb 26 százalék volt. A biztos szavazó, pártot választani tudó felnőttek között 44 százalék volt a kormánypártok támogatottsága a legutóbbi mérés 43 százaléka után.

A legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció támogatottsága szintén hónapok óta először mozdult felfelé, de a változás itt is hibahatáron belüli: február elején 13 százalék volt a DK támogatóinak aránya a hazai felnőtt népességben. A biztos szavazó, pártot választani tudók 20 százaléka volt DK-szavazó.

Az IDEA eredményei azt mutatják, hogy egy parlamenti választáson nagy valószínűséggel további három párt tudta volna átlépni az 5 százalékos küszöböt: a Momentum, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt – közülük az MKKP erősödhetett valamelyest az utóbbi hetekben.

A biztos szavazó, pártot választani tudók alapján a sorrend:

Az „egyéb” kategória 4 százalékkal szerepel az adatok között. A minimális elmozdulások annak köszönhetők, hogy februárban csökkent a bizonytalan preferenciával jellemezhetők aránya: 37 százalékról 34 százalékra. Az IDEA Intézet a kutatás adatait a kegyelmi ügy kirobbanása előtt, 2024. január 31. és 2024. február 9. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével, 1500 fős mintán.

Rovatok