Index Vakbarát Hírportál

Üzemanyag-árinformációs rendszer kialakításán dolgozik a Magyar Ásványolaj Szövetség

2024. február 14., szerda 06:13

Az elérhető legpontosabb adatok elengedhetetlenek annak bemutatására és megerősítésére, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség elkötelezett egy olyan hazai üzemanyagárszint fenntartásában, amely nemzetközi összevetésben is biztosítja a régiós középmezőnyhöz való tartozást.

Üzemanyag-árinformációs rendszer kialakításán dolgozik a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), a fejlesztés várhatóan február végétől szolgáltat árinformációkat – tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A közleményben a szövetség ismertette: a mintegy 2000 hazai üzemanyagtöltő állomás több mint felét a MÁSZ tagvállalatai üzemeltetik.

Ezeken a kutakon történik a benzin 75 százalékának, valamint a dízeltermékek csaknem 70 százalékának kiskereskedelmi értékesítése.

A MÁSZ kiemelte, hogy egyre gyakrabban jelennek meg sokszor egymásnak is ellentmondó híradások a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi árak alakulásáról, azok elhelyezkedéséről a régiós piacokkal történő összevetésekben. Egy, a piacra jellemző átlagos kiskereskedelmi ár meghatározása rendkívül összetett feladat, az árképzés tulajdonosi döntés, változása akár napi szinten bekövetkezhet – fogalmaznak a közleményben.

A MÁSZ a szükséges adatok rendelkezésre állása, azok korrekt régiós összevethetősége érdekében dolgozik az üzemanyag-árinformációs rendszer kialakításán.

A szervezet tagjainak (hazai és nemzetközi olajvállalatok) operatív adatait feldolgozó fejlesztés várhatóan február végétől szolgáltat árinformációkat – közölték.

„A korrekt tájékoztatás, az elérhető legpontosabb adatok elengedhetetlenek annak bemutatására és megerősítésére, hogy a MÁSZ elkötelezett egy olyan hazai üzemanyagárszint fenntartásában, amely nemzetközi összevetésben is biztosítja a régiós középmezőnyhöz való tartozást a rendkívül hektikus és kiszámíthatatlan kőolaj-világpiaci háttér ellenére is” – hangsúlyozta közleményében az ásványolaj szövetség.

Rovatok