Index Vakbarát Hírportál

A nikkel határértékének kétezerszeresét mérték a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban

2024. február 14., szerda 07:33

Fény derült arra, hogy 2022 tavaszán a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemeiben a nikkel levegőben mért koncentrációja az előírt határértéket kétezerszeresen meghaladta.

Az Átlátszó már korábban is írt arról, hogy a SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Ezt a lap a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kikért, bírságokról szóló határozatokból tudta meg. Mivel ezekben az iratokban az anyagok neve és mennyisége ki volt takarva, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultak. Ennek hatására végül hét és fél hónap után megkapták a kitakarás nélküli dokumentumokat a kormányhivataltól. 

Ki is derült egy 2022-es dokumentumból, hogy 18 dolgozó – egy  biológiai monitoringvizsgálat szerint –

 nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve a szigetszentmiklósi üzemben. 

Azt írják, a cég nem jelentette az esetet, és vizsgálatot sem indított. Ezt követően szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, a dolgozók állapota azonban semmit sem változott.

A légszennyezettségi mérés adatai alapján arra is fény derült, hogy az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. áprilismájusban végzett vizsgálatai során szilárdanyag-, nikkel-, kobalt-, mangán-, lítium- és rézkoncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál

az előírt határértéket kétezerszeresen meghaladta a nikkel levegőben mért koncentrációja. Emellett a kobalt és a mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

A lap arról is beszámolt, hogy az Akusztika Mérnök Iroda Kft. is határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt mért 2022 augusztusában. Ekkor a hatóságok megállapították, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, és 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért.

Mint megírtuk, a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban 2023 szeptemberében tűz ütött ki. Úgy tudni, egy darálógép égett, a tüzet a dolgozók kézi poroltóval eloltották. A füsttel telítődött üzemcsarnokot tizenöt dolgozó hagyta el, személyi sérülés nem történt. Ezt megelőzően márciusban történt baleset, amikor szintén egy darálógép robbant fel a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében. A tűzesetben hárman megsérültek, két ott dolgozó betanított munkás pedig belehalt a sérüléseibe.

Rovatok