Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely bejelentett egy nagy budapesti felújítást

2024. február 15., csütörtök 19:40

Európai uniós forrásból újulhat meg az I. kerületi Clark Ádám tér a következő ciklusban. A rekonstrukció tervei már készen vannak – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az MTI szerint Karácsony Gergely arról beszélt, hogy csütörtökön V. Naszályi Márta (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) I. kerületi, és Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) II. kerületi polgármesterrel áttekintették a kerületek eddigi és jövőben tervezett fejlesztéseit. A Clark Ádám térről beszélve úgy fogalmazott:

Egy klímaadaptívabb új teret képzelünk el. 

Mint mondta, a tervek szerint a Lánchíd budai oldalán lévő Clark Ádám téren megőrzik a körforgalomban lévő ikonikus virágágyást, és sokkal nagyobb gyalogos- és zöldfelületeket kívánnak létrehozni.

Később kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely közölte, hogy

a Clark Ádám tér a tervek szerint nagyjából 2-2,5 milliárd forintos uniós forrásból újulhat majd meg.

Kitért arra is, hogy „a végső cél a Bazilikától egészen a Budai Várig tartó összefüggő gyalogos sétány kialakítása, amely hazánk, sőt Európa egyik legszebb sétaútvonala lesz”. Továbbá megjegyezte, hogy a Lánchíd pesti oldalán fekvő Széchenyi István tér megújítására is voltak terveik, de a teret „sajnos elrabolták” a fővárostól.

Több másik projektről is beszámolt 

A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt években a főváros és a két kerület nagyon komoly zöldterületi megújításokat valósított meg, és számos ponton hajtottak végre közterületi zöldítést. Rámutatott, hogy az egyik legnagyobb parkfelújítást az I. kerületi Tabánban végezte el a főváros, és ugyancsak az I. kerülettel partnerségben zajlik a Vérmező megújítása is. A Margit körút zöldítése a II. kerülettel partnerségben folyik – közölte Karácsony Gergely, majd emlékeztetett: a Széna tér megújítása szintén a kerület és a főváros közös projektje volt.

V. Naszályi Márta arról beszélt, az elmúlt években túl tudtak lépni azon az évtizedek óta fennálló korábbi helyzeten, hogy a kerületek és a főváros egymás ellenében határozták meg az érdekeiket. A főváros és a kerület együttműködésének sok példája van az I. kerületben – mondta a polgármester, aki példaként említette, hogy az Egészséges Budapest Program keretében több mint 600 millió forintból újulhatott meg a teljes egészségügyi ellátási hálózatuk.

A további eredmények között említette a Batthyány tér részleges felújítását, és a Vérmező megújításának megkezdését. Közölte, hogy a Clark Ádám tér felújításáról szándéknyilatkozatot írtak alá csütörtökön, továbbá örömtelinek nevezte, hogy a következő ciklusban a fővárossal és a II. kerülettel együttműködésben megkezdődhet a Csalogány utca, a Fő utca és a Batthyány utca komplex megújításáról szóló gondolkodás.

Őrsi Gergely arról beszélt, a felsorolt fejlesztések és eredmények hűen tükrözik azt, hogy a magyar önkormányzatiság „elsősorban az itt élőkről szól, ugyanakkor csak és kizárólag rendszerben és hosszú távon lehet gondolkodni egy város fejlesztéséről”. A következő időszak egyik legfontosabb célkitűzésének azt jelölte meg, hogy az agglomerációt is bevonják a közlekedési problémák megoldásába. Azaz az agglomeráció is vállaljon felelősséget és terhet abból, hogy a II. kerületet elárasztó agglomerációs forgalom csökkenjen P+R parkolók építésével – mondta.

Karácsony Gergely a napokban arról is beszámolt, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának korábbi kitüntetése miatt.

 A teljes sajtótájékoztató itt megtekinthető:

Rovatok