Index Vakbarát Hírportál

Milliós bírságot érhet a kerti lomok halmozása

2024. február 15., csütörtök 06:47

Halálos lakástűzhöz riasztották szerda hajnalban a Pest vármegyei tűzoltókat. Az oltást nehezítette, hogy a lángra kapott házban és körülötte is halmokban állt a lom. A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy ez nemcsak veszélyes, de akár milliós bírságot is érhet.

A Pest vármegyei Sóskútról nem sokkal éjfél után érkezett a bejelentés a katasztrófavédelemnek, mely szerint a településen lángra kapott egy százötven négyzetméteres családi ház az Ady Endre utcában. Két egységgel vonultak a helyszínre a tűzoltók, majd miután megakadályozták a hetvenöt négyzetméterre már kiterjedt tűz további elharapódzását, eloltották a lángokat. Az épületben egy összeégett holttestet találtak – írta meg a Pénzcentrum.

A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálat fogja kideríteni, de

az oltást nehezítették a házban és a környezetében felhalmozott lomok

– közölte a katasztrófavédelem.

Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy az épületekben és a környezetükben, kertekben felhalmozott hulladék nemcsak hogy tűzveszélyes önmagában is, de gátolhatja a menekülési vagy behatolási útvonalakat. 

Bírság járhat érte

Bírság járhat már többek között azért is, ha tároljuk a lomokat és a zöldhulladékot a kertben, ugyanis az erre vonatkozó törvények szerint

az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

A jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt sem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot.

A másik fontos szabály, hogy a hulladék égetése sem engedélyezett mindig és mindenhol. A zöldhulladék égetése minden esetben az önkormányzat engedélyéhez kötött akkor is, ha nincs tűzgyújtási tilalom érvényben az adott vármegyében. 

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti!

A tűzvédelmi bírság kiszabása a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik, megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Rovatok