Index Vakbarát Hírportál

Hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolják a kozármislenyi polgármestert

2024. február 15., csütörtök 05:52

A Pécsi Járási Ügyészség hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádiratot nyújtott be Kozármisleny polgármestere, Biró Károly ellen.

A vádirat szerint Biró Károly évekkel ezelőtt az önkormányzat nevében kötött megtakarítással kombinált biztosítást ötéves futamidőre.

A szerződésben biztosítottként és kedvezményezettként is a polgármester szerepelt, a biztosítási díjakat viszont az önkormányzat állta – írja a Baranya Vármegyei Hírportál.

A szerződés lejárta után, 2019 novemberében Biró a saját számlájára kérte, és meg is kapta a biztosítási összegnek megfelelő 1,6 millió forintot – ami az önkormányzatot illette volna. A képviselő-testület mit sem tudott a biztosítási szerződés megkötéséről és a pénz kiutalásáról.

A polgármester ezzel megszegte az idegen vagyon kezeléséből folyó kötelességét, súlyosan megkárosítva az önkormányzatot.

Közokirat-hamisítással is vádolják

Biró egy másik ügyben is jogellenesen járt el. Mikor a Baranya Vármegyei Kormányhivatal 2020-ban vizsgálatot folytatott a polgármesteri tevékenységek jogszerűségéről, információkat kértek a jegyzőtől a polgármester bankkártyahasználatával kapcsolatban is.

A város számlájához tartozó bankkártya 2015 novembere óta Birónál volt, aki a kártya használati jogosságának alátámasztására 2020 elején aláírt egy polgármesteri utasítást a bankkártyahasználatról.

Csakhogy a hatálybalépés napjaként 2015 októberét jelölte meg, miközben az évekkel később, 2020 elején készült.

Az utasításban a feltüntetett napon a bankkártyahasználatra jogosultként feltüntetett személyek részben még nem dolgoztak az önkormányzatnál, részben nem rendelkeztek az utasításban megjelölt bankkártyával. Az utasítást benyújtották a kormányhivatalhoz a polgármester bankkártyahasználatáról szóló tájékoztatással együtt.

A vádirat szerint a polgármester ezzel hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítást követett el.

Rovatok